Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković u Ambasadi SAD: Crnogorsko-američko prijateljstvo starije je od vijeka, a sada smo uspostavili i strateško partnerstvo

Objavljeno: 23.06.2017. 02:50 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković na prijemu u Ambasadi SAD povodom Dana nezavisnosti

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković na prijemu u Ambasadi SAD povodom Dana nezavisnosti (93,0 MB)

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je večeras u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država da je prijateljstvo Crne Gore i SAD uspostavljeno prije više od stotinu godina, a da je u ovom vijeku uspostavljeno i strateško partnerstvo naših dviju zemalja.

„Partnerstvo koje je krunisano prije par nedjelja kada je Crna Gora, uz podršku svih saveznika ali prevashodno Sjedinjenih Država, postala punopravni član Sjevernoatlantske alijanse – najmoćnijeg vojnog i političkog saveza današnjeg svijeta. Partnerstvo koje je ojačano nizom bilateralnih sastanaka na najvišem nivou koje smo imali u Vašingtonu u prethodnih par mjeseci. Partnerstvo kojim je Crna Gora počastvovana i privilegovana!“ – rekao je predsjednik Vlade na svečanom prijemu u Ambasadi SAD priređenom povodom obilježavanja 241. godišnjice američke nezavisnosti.

Premijer je obraćanje završio riječima: Neka Bog blagoslovi Ameriku! Da je vječna Crna Gora!“

Pored predsjednika Vlade zvanicama iz diplomatskog kora i kulturnog, političkog i javnog života Crne Gore obratila se i u svojstvu domaćina ambasadorka SAD Margaret En Uehara.

Ambasadorka SAD Uehara poručila je Crnoj Gori, parafrazirajući havajsku poslovicu, da nema stijene koja je toliko visoka da se na nju čovjek ne bi mogao popeti.

„Prilično sam sigurna da Crnogorci znaju ponešto o penjanju na visoke planine! Nijeste se samo peli na planine koje čine ovu divnu zemlju i njene dramatične pejzaže. Prije dvije sedmice Crna Gora je postala 29. članica NATO-a. Želim još jednom da čestitam svim građanima Crne Gore na ovom izuzetnom dostignuću. Članstvo u NATO-u ogroman je korak, ali znam da postoje još viši vrhovi koje treba osvojiti. To je članstvo u Evropskoj uniji. Sigurna sam u sposobnost Crne Gore da osvoji svaki vrh, bez obzira na njegovu visinu'' – rekla je ambasadorka SAD Margaret En Uehara na svečanom prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD.

Poručila je da smatra da je potrebno postavljati visoke ciljeve i da će SAD i međunarodna zajednica nastaviti da rade sa Crnom Gorom na izgradnji sigurnije, stabilne i prosperitetne budućnosti''.

Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na svečanosti povodom Dana nezavisnosti SAD možete preuzeti ovdje.

Youtube link: https://youtu.be/xurHVK-K9C0

                       
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?