Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Evropske i evroatlantske integracije zemalja Jugoistočne Evrope najbolji garant stabilnosti regiona

Objavljeno: 23.06.2017. 19:22 Autor: mod
mod„Evropske i evroatlantske integracije zemalja Jugoistočne Evrope najbolji su garant stabilnosti ovog regiona“, istakao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković govoreći na panelu ''Bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi'' tokom Konferencije ''Evropska odbrambena unija - između potrebe i mogućnosti“, koja se danas i sjutra održava u Dubrovniku. 

On je kazao da se nameće pitanje da li bi se na području bivše Jugoslavije dogodila velika ratna razaranja i ekonomsko zaostajanje da je ta zemlja bila dio Saveza u kojem su već izvjesno vrijeme Slovenija i Hrvatska, a od 5. juna i Crna Gora. On je konstatovao da su bezbjednosni izazovi u Jugoistočnoj Evropi identični onima sa kojima se suočava šira međunarodna zajednica, a to su terorizam i migracije prije svega.

Govoreći o terorizmu, ministar Bošković je istakao da je riječ o hibridnom bezbjednosnom izazovu, kojeg je veoma teško locirati i kojem nijedna država nije u stanju sama da se odupre. Stoga je zajedničko djelovanje cijelog regiona Jugoistočne Evrope kroz mehanizme u okviru NATO i EU, jedini način na koji se terorizmu može stati na put, zaključio je crnogorski ministar odbrane.

Kada je riječ o ruskom uticaju u kontekstu bezbjednosnih rizika, ministar Bošković je istakao da je evidentna potreba zvanične Moskve da se kroz političko, medijsko i druge oblike djelovanja, miješa i vrši uticaj na unutrašnju i spoljnu politiku Crne Gore. On je dodao da je najintenzivnija kampanja odvraćanja Crne Gore sa njenog evroatlantskog puta sprovedena kada je članstvo u Sjevernoatlantskom savezu postalo izvjesno. „Međutim, zahvaljujući prisebnosti i zrelosti crnogorskih institucija, te podršci međunarodnih partnera, Crna Gora je adekvatno odgovorila na takve bezbjednosne izazove i sada je članica najmoćnijeg političko-odbrambenog saveza na svijetu“, naglasio je Bošković.

Govoreći o budućnosti regiona Jugoistočne Evrope, on je ponovio da samo članstvo u NATO predstavlja garant stabilnosti i prosperiteta, te da je jedan od najbitnijih stavova koji će Crna Gora zastupati u Alijansi stimulisanje zemalja tog regiona da slijede njen put. Članstvo naše zemlje dobija na punom značaju samo ukoliko je i region dio sistema kolektivne bezbjednosti, kazao je Bošković.

Pored crnogorskog ministra odbrane, na panelu su učestvovali i ministri odbrane Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Damir Krstičević i Marina Pendeš i zastupnik pred Evropskim parlamentom, Tonino Picula

Organizatori Konferencije su Grupa progresivnih socijalista i demokrata Evropskog parlamenta i Tonino Picula, zastupnik u Evropskom parlamentu.
   
MINISTARSTVO ODBRANE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?