Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković u Privrednoj komori: Ostvarili rast BDP-a od 3,2 odsto; odmjerenim odlukama ne ugrožavamo biznis ambijent

Objavljeno: 23.06.2017. 23:37 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Predsjednik Vlade Duško Marković na sjednici UO Privredne komore CG - kadrovi

 
  
 
                                           
Vlada Crne Gore veoma odmjereno kreira odluke kako njima ne bi ugrozila biznis ambijent, ali da bi ipak mogla da se suoči sa visokim budžetskim deficitom i javnim dugom, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sjednici Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore (PKCG) na kojoj je predstavljena njihova „Analiza fiskaliteta na nacionalnom i lokalnom nivou“.

Zahvalivši premijeru na prisustvu i prilici da se urade blagovremene konsultacije, predsjednik PKCG Velimir Mijušković ukazao je na izazove sa kojima se privrednici suočavaju, a koji su dati u analizi. Administrativne takse na državnom i lokalnom nivou privrednici smatraju visokim i neproporcionalnim uslugama koje za njih dobijaju. Takođe, poreze i doprinose na zarade smatraju opterećenjem, a nijesu saglasni ni sa najavljenim povećanjem PDV-a od dva odsto.

Privrednici su dali i predloge za poboljšanje biznis ambijenta među kojima je i proširenje poreske baze, dalje diferenciranje stope PDV-a kao i da se poveća broj prehramenih proizvoda na koje bi se primjenjivala jedinstvena niža stopa PDV-a.

Premijer je zahvalio na korisnoj analizi i sugestijama i obećao da će ih Vlada pažljivo razmotriti. On je podsjetio da je za pojedine mjere, kakvo je povećanje PDV-a, ostavljeno pola godine do početka primjene kako bi se u tom periodu sagledali svi aspekti i mogućnosti za eventualnu korekciju.

Premijer je privrednicima poručio da će u Vladi uvijek imati pouzdanog partnera. On je istakao da su za Crnu Goru izuzetno značajni strani investitori i njihova ulaganja, ali da su jako važne i domaće kompanije jer ukoliko one ne mogu da apsorbuju novac, onda se neće osjetiti puni benefiti investicija.

Ističući uspjeh dosadašnje ekonomske politike, predsjednik je naveo da je u prvom kvartalu ostvaren realan rast BDP-a od 3,2 odsto, što je značajno više nego u državama regiona ili Evropskoj uniji. Naveo je da se Vlada svakoga dana suočava sa ograničenjima u namjeri da ostvari ekonomski rast, a među njima naveo sporost administracije i strah od donošenja odluka.

Osvrnuo se i na žalbe privrednika u odnosu na lokalne samouprave i ocijenio da je takva njihova fiskalna politika ozbiljan problem i ograničenje.

Privrednike je pozvao da zajedno sa Vladom rade na borbi protiv sive ekonomije, ukazuju nadležnim institucijama na one koji su nelojalna konkurencija, kako bi takvi bili adekvatno tretirani od strane državnih organa.

Sa predsjednikom Markovićem, sjednicu su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ministar finansija Darko Radunović.
 
KABINET PREDSJEDIKA VLADE
  
 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?