Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pažin: ASK u dosadašnjem radu pokazala rezultate koji obećavaju

Objavljeno: 26.06.2017. 20:44 Autor: KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Fotografije: Potpredsjednik Pažin otvorio svečanost ASK povodom početka podrške implementaciji mjera integriteta (40.7 MB)

Video: Potpredsjednik Pažin otvorio svečanost ASK povodom početka podrške implementaciji mjera integriteta - kadrovi

Video: Obraćanje potpredsjednika Pažina na svečanosti ASK povodom početka podrške implementaciji mjera integriteta

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin otvorio je danas svečanost Agencije za spječavanje korupcije kojom je obilježen početak implementacije projektnih aktivnosti u okviru IPA 2014 tvining projekta „Podrška implemenaciji mjera integriteta“, a koja je organizovana u partnerstvu sa Nacionalnom agencijom za suzbijanje korupcije (ANAC) Republike Italije.

Otvarajući događaj potpredsjednik Pažin je izrazio nadu da će aktivnosti u okviru ovog projekta i postignuti rezultati imati svoj vidjljiv uticaj, imajući u vidu oblasti koje će biti tretirane projektom. Posebno je značajan uticaj koji će projektovane mjere imati, kako u odnosu na jačanje sistema integriteta u javnom sektoru, tako i u pravcu povećanja povjerenja građana u sistem zaštite zviždača. Takođe, značajni su napori koji će biti uloženi i kroz realizaciju ovog projekta u pravcu obuke lica koja će jačati kapacitete za unaprjeđenje i sprovođenje planova integriteta u javnoj upravi. Kod ovakvih aktivnosti od ključnog značaja je održavanje kvalitetne saradnje i povjerenja između Agencije i ostalih institucija, te će ovaj projekat rezultirati pronalaženje novih nivoa i oblika zajedničkog djelovanja, istako je Pažin.

Osvrćući se na rad Agencije Pažin je naglasio da iza Agencije stoje značajni napori i zalaganja zaposlenih, kao i da je pokazala rezultate koji obećavaju i time je potvrđena opravdanost opredjeljenja za njeno osnivanje. Agencija može kroz dalji proaktivni pristup u ispunjavanju nadležnosti pružiti svoj doprinost naporima države u ovoj oblasti, uvjeren je Pažin.

Pažin je podsjetio da je Crna Gora svoje namjere za jasnu borbu protiv korupcije pokazala i kroz uspostavljanje Specijalnog državnog tužilaštva, koje uz Agenciju čini dvije nove, čvrste karike za još jače suočavanje sa ovim društvenim problemom. Uz podršku Uprave policije i drugih resornih organa za sprovođenje zakona, sudskoj vlasti se olakšava posao u donošenju odluka protiv lica osumnjičenih za ova krivična ili prekršajna djela. Uz navedeni institucionalni aspekt, pun doprinos je dat i kroz jačanje pravnog sistema za borbu protiv korupcije, na bazi čega već Crna Gora bilježi adekvatan bilans ostvarenih rezultata. Sve navedeno je sprovođeno i sprovodi se uz koordinaciju resornih institucija i ispunjavanje obaveza utvrđenih strateškim dokumentima za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, te Operativni dokument za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, kao aneksa Akcionog plana za Poglavlje 23.

Reforme koje Crna Gora sprovodi u oblasti sprječavanja korupcije nijesu nove, niti Crnoj Gori, niti bilo kojoj državi koja počiva na principima savremene demokratije. U pitanju je jedna od onih reformi koja u punom smislu označava proces koji završetkom jedne faze otvara nove izazove i zahtijeva nova rješenja, te kao takva nikada ne može i ne smije biti proglašena završenom, istakao je Pažin.

“S druge strane, integritet je prezumptivna karakteristika svakog pojedinca koji želi da djeluje u javnom interesu. Integritet predstavlja još jedan od važnih mehanizama za obezbijeđivanje transparentne i etične javne uprave, zato vjerujem da svi u svom moralnom i profesionalnom kodu možemo imati uvriježen stav da korupcija nipošto nije rješenje, već problem. Svakom pojedincu kojem se moralna vertikala ne zasniva na takvom sistemu, ne smije biti mjesto u javnom sektoru Crne Gore”, zaključio je potpredsjednik Pažin.

Kao dio predpristupne pomoći Evropske unije Crnoj Gori, projekat „Podrška implemenaciji mjera integriteta“ ima za cilj da unaprijedi sistem integriteta i učvrsti antikorupcijske mehanizme u javnom sektoru u Crnoj Gori, kao i da osnaži kapacitete Agencije za spječavanje korupcije za koordinaciju, nadzor i sprovođenje navedenih mehanizama, sa posebnim akcentom na planove integriteta, zaštitu zviždača i lobiranje u javnom sektoru Crne Gore.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?