Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa Jaglandom: Crna Gora postigla jasne i vidljive rezultate

Objavljeno: 27.06.2017. 20:36 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Fotografije: Sastanak predsjednika Vlade Duška Markovića i generalnog sekretara SE Torbjorna Jaglanda, potpisivanje Zlatne knjige i izjave nakon sastanka (50,2 MB) 

Video: Susret predsjednika Vlade Duška Markovića sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Torbjornom Jaglandom - kadrovi

Video: Izjava predsjednika Vlade Duška Markovića

Video: Izjava generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda

Video: Pitanja novinara i odgovori generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda

Od kada je prije 10 godina postala članica Savjeta Evrope, Crna Gora je napredovala, postigla jasne i vidljive rezultate, ali su pred njom i dalje izazovi na kojima je potrebno raditi u periodu koji slijedi, ocijenjeno je u Strazburu nakon sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića i generalnog sekretara Savjeta Evrope Torbjorna Jaglanda.

Premijer boravi u zvaničnoj posjeti Savjetu Evrope povodom 10 godina članstva Crne Gore u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Govoreći o značajnim uspjesima nakon obnavljanja nezavisnosti države i njenog članstva u SE, premijer je podsjetio da je Crna Gora 5. juna postala članica NATO te da, poslije pet godina pregovora sa EU, ima 28 otvorenih pregovaračkih poglavlja i da ima namjeru da do kraja godine otvori i preostala poglavlja. Dodao je da je cilj da u narednih pet godina okončamo taj proces i započnemo formalizaciju članstva u EU.

Predsjednik Marković je istakao da su uspjesi rezultat rada ove, ali i prethodnih vlada i administracija, kao i građana.

„Ali je ovo istovremeno i rezultat naših partnera i naših prijatelja koji su nam pomogli da otklonimo ili premostimo istorijska zaostajanja i ozbiljne deficite koje smo imali i u demokratiji, u političkom sistemu, u vladavini prava, i naravno, ekonomiji“, kazao je premijer na konferenciji za novinare i zahvalio Jaglandu i svim tijelima Savjeta Evrope na pomoći.

Pore jasnih i vidljivih rezultata, kako je kazao predsjedik, pred Crnom Gorom postoje i ostaju brojni izazovi na kojima je neophodno raditi u nastavku. Zatražio je od generalnog sekretara da zajedno radimo na jačanju političkog sistema, uspostavljanju većeg nivoa demokratije, razvoju i unapređenju povjerenja u izborni sistem, jačanju vladavine prava.

„Imamo bolje i veće rezultate na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali istovremeno radimo više na zaštiti i unapređenju osnovnih ljudskih prava, posebno ranjivih grupa, kao što su LGBTI osobe, invalidna lica, interno raseljena lica“, rekao je predsjednik.

On je dodao da je na sastanku sa generalnim sekretarom Jaglandom bilo riječi i o tome da je neophodno više i sadržajnije raditi na uspostavljanju neophodnog nivoa medijske scene u Crnoj Gori: „Jer bez slobodnih medija, bez slobodne i pluralističke medijske scene nema onog nivoa demokratije koji nam je neophodan“.

Premijer je obećao da će Vlada uraditi sve da dostigne taj cilj, kako u konkretnim ponašanjima i dijalogu sa medijskom scenom, tako i kroz izmjene zakonodavstva na kojima radimo. Ali, da bismo uspjeli u tome, naveo je predsjenik Marković, potrebni su partneri sa strane medijske scene.

„Prema tome, pitanje medijske samoregulacije nije pitanje Vlade, nego pitanje medija. Pitanje profesionalizma i objektivnosti nije pitanje Vlade, nego pitanje medija, a mediji ako žele da dostignu taj cilj, u crnogorskoj Vladi, u meni lično, imaće punu podršku“, kazao je predsjednik Marković.

Generalni sekretar Jagland je kazao da je u prethodnih 10 godina Crna Gora dosta postigla te da je imao zadovoljstvo da sa predsjednikom Markovićem, u konstruktivnom razgovoru, ocijeni stanje stvari i da razgovara o budućoj saradnji naše države i Savjeta Evrope.

On je dodao i da cijeni što je dobio dublji uvid u političku situaciju u Crnoj Gori i na Balkanu. Na pitanje novinara o bojkotu parlamenta od strane opozicije, Jagland je kazao da oni koje su građani izabrali treba da budu u parlamentu.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Youtube link: https://youtu.be/K0NUO9eSr_0

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?