Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade razgovarao sa predsjednikom ESLJP: U CG nema sistematskog kršenja ljudskih prava

Objavljeno: 28.06.2017. 00:03 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Video: Posjeta predsjednika Vlade Duška Markovića Evropskom sudu za ljudska prava - kadrovi

Fotografije: Posjeta predsjednika Vlade Duška Markovića Evropskom sudu za ljudska prava (60,6 MB) 

Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Gvido Raimondi ocijenili su danas na sastaku u Strazburu da u Crnoj Gori nema sistematskog kršenja ljudskih prava i da naša zemlja i sud odlično sarađuju.

Predsjednik Suda upoznao je premijera Markovića sa funkcionisanjem ove institucije pri čemu je posebno naglasio trenutnu fazu dijaloga sa nacionalnim pravosuđima što bi trebalo da rezultira značajnim smanjenjem pritiska na sud u broju predmeta koji se, i nakon smanjenja, broje desetinama hiljada. Naglašeno je da tri četvrtine predmeta koji prispiju u sud stižu iz grupe od šest država.

U tom smislu tek 89 predmeta koliko je stiglo iz Crne Gore ne zabrinjava, ukazao je predsjednik Evropskog suda za ljudska prava. U analizi je istaknuto da se veći broj slučajeva odnosi na neefikasnost pravosuđa.

Predsjednik Marković je posebno ukazao na ugled koji Evropski sud za ljudska prava ima u Crnoj Gori i u stručnim krugovima i među građanima pri čemu je posebno naglasio da izvršavanje odluka Evropskog suda pomaže našem pravosuđu da podigne nivo odnosno unaprijedi svoj rad.

Na sastanku je bilo riječi i o predstojećem izboru novog sudije iz Crne Gore umjesto sudije prof. dr Nebojše Vučinića kojem uskoro ističe mandat.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?