Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Dubrovnik: Crna Gora bilježi odlične rezultate u postizanju ciljeva Strategije za Jugoistočnu Evropu 2020.

Objavljeno: 28.06.2017. 22:21 Autor: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVAMinistar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović učestvovao je na četvrtom sastanku Upravnog odbora Strategije Jugoistočna Evropa 2020, koji je održan 28. juna u Dubrovniku u organizaciji Regionalnog savjeta za saradnju. U ime Ministarstva ekonomije sastanku je prisustvovao generalni direktor Goran Šćepanović.

Na sastanku je predstavljen godišnji izvještaj o sprovođenju Strategije Jugoistočna Evropa 2020, novi glavni ciljevi Strategije, ostvareni rezultati i perspektive država članica, kao i budući koraci, nakon 2020.

Ministar Pejović je, obraćajući se učesnicima sastanka, poručio da je Crna Gora, u odnosu na 2010, postigla značajan napredak u oblastima integrisanog rasta, kroz priliv stranih direktnih investicija, pametnog rasta, kroz porast broja visoko-obrazovane radne snage, održivog rasta, gdje se izdvajamo po udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije i inkluzivnog rasta u stopi zapošljavanja. Po sagledanim indikatorima, Crna Gora predvodi region u većini razvojnih oblasti, kao što su strane direktne investicije, održivi razvoj i politika zapošljavanja.

On je posebno ukazao na značaj energetike za ekonomski i ukupni razvoj i predstavio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u toj oblasti, kroz usklađivanje s pravnom tekovinom EU i evropskim razvojnim ciljevima u ovoj oblasti. Poručio je da napori i aktivnosti koje se preduzimaju imaju za cilj da Crna Gora postane značajniji energetski partner na regionalnom nivou i umjesto neto uvoznika bude neto izvoznik električne energije. Po svim parametrima razvoja izvora obnovljive energije, Crna Gora bilježi najbolje rezultate u regiji s preko 131 posto realizacije cilja.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?