Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Pažin: Put Crne Gore u EU nije pitanje samo institucija, već društva u cjelini

Objavljeno: 29.06.2017. 20:30 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  
  

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin otvorio je danas konferenciju pod nazivom „Prva petoljetka crnogorskih pregovora sa EU“ koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert.

Otvarajući konferenciju potpredsjednik Pažin je podsjetio da je Crne Gore otvorila 28 poglavlja, 3 privremeno zatvorila, a od preostalih 5 poglavlja ispunjena su početna mjerila u četiri, i tokom ove godine ispuniće se i poslednje mjerilo u okviru poglavlja 8 - Konkurencija. Rezultati koje je Crna Gora postigla su za respekt, ali podaci o otvorenim i zatvorenim poglavljima nijesu sami sebi ni cilj ni svrha, već se odgovor na pitanje u kojoj mjeri je Crne Gora napredovala prethodnih godina mjeri time koliko je uspjela da unaprijedi kvalitet života građana: u oblasti vladavine prava, preduzetništa, intelektualne svojine, industrijske politike, životne sredine i drugih, istako je Pažin. 

Pažin je naglasio da put Crne Gore u Evropsku uniju nije pitanje samo institucija već je pitanje cijelog društva, društva u svojoj raznolikosti. „Pet godina pregovora važna je prekretnica da se opet svi podsjetimo, bez obzira na naše razlike, da moramo u ovom biti svi zajedno kako bi proces evropskih intregracija bio uspješno završen. Ne kažem da te saradnje nije bilo, ali smatram da može i mora biti bolja i unaprijeđena i da za to postoji dovoljno prostora da u unaprijeđenom dijalogu tražimo rješenja za budućnost naših građana”, istakao je potpredsjednik. 

On je rekao da kriza koja se dešava u EU, kriza identiteta, nije odgovorila, niti na bilo koji način umanjila vrijednost crnogorskog puta ka Evropskoj uniji. „Napori Vlade Crne Gore u evropeizaciji zemlje su vidljivi i mjerljivi. Jednocifreni broj neotvorenih poglavlja dovoljno govori za sebe. Činjenica da smo daleko ispred zemalja regiona jeste pohvalna, ali ne znači da moramo da se tu zaustavimo. Mnogo je toga što još moramo uraditi, a što se tiče ne samo prilagođavanja našeg zakonodavstva sa evropskom tekovinom, nego i uspostavljanja efikasnih mehanizama primjene tog zakonodavstva, ali i teškog procesa promjena pristupa u mnogim oblastima i raskida sa nekim lošim navikama”, istakao je Pažin. 

Završavajući izlaganje Pažin je istako da je siguran da i Crna Gora i region imaju evropsku budućnost i da će se toj budućnosti bliže prići ukoliko budemo umjeli da ostvarimo sinergetski efekat svih onih koji prepoznaju evropske vrijednosti. „Na tome treba da predano radimo, jer po prirodi stvari ništa ne dolazi samo po sebi nego je stvar intezivne borbe, pa i smjelosti i hrabrosti u vremenu društvene krize da se pronađu pravi odgovori koji su zalog budućnosti za naše građane“, zaključio je Pažin. 

Pored potpredsjednika Pažina uvodna obraćanja imali su: Plamena Halačeva, šefica Odjeljenja za politička pitanja i evropske integracije u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Hans Ginter Matern, njemački ambasador u Crnoj Gori i Daliborka Uljarević, izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO). 

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?