Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković u Skupštini: Vlada ne stiče popularnost na populizmu već štiti Državu i institucije i stvara uslove za bolji život građana

Objavljeno: 29.06.2017. 18:24 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je danas u Skupštini Crne Gore u okviru objedinjenog pretresa Predloga zakona o izvršenju Odluke Ustavnog suda Crne Gore U-I broj 6/16 od 19. april 2017. godine („Službeni list CG“ br.31/17) i Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti da je neustavni i diskriminatorski zakon čije je odredbe ukinuo Ustavni sud predstavljao udar na Državu i institucije, da Vlada na čijem je čelu neće na populističkim mjerama sticati popularnost već će štititi Državu, ustavni poredak i instutucije kao i da cilj Vlade nije da građane upućuje na Zavod za zapošljavanje i centre za socijalni rad već da im obezbijedi zapošljavanje i bolji život.

Premijer je na početku obraćanja rekao da postoje dva razloga iz kojih on kao predsjednik Vlade učestvuje u raspravi u vezi sa predloženim zakonima.

„Formalni – jer je Vlada po Ustavu odgovorna da izvršava odluke Ustavnog suda. Suštinski, a on se tiče našeg opredjeljenja tj. opredjeljenja Vlade da u ovom važnom, ključnom trenutku uspostavi princip vladavine prava, jednakosti nediskriminacije i stvaranja društva jednakih šansi za sve“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je da je njegova Vlada, bez obzira na kontekst u kojem se raspravlja o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti i kontekst koji je postojao dok smo došli do Predloga zakona, odlučna da stavi princip odnosno interese Države ispred interesa pojedinaca i političkih partija ili bilo kojeg drugog interesa koji nije interes Države, institucija i građana.

„Dakle, mi želimo da raspravljajući danas o ovom zakonu uspostavimo praksu da prije svega vodimo računa o državnom interesu, da poštujemo sopstvene institucije i da se na valjan i demokratski način borimo za prava građana i njihov bolji život. Želimo da povodom rasprave o ovom zakonu jasno kažemo da nikada više ova država i ove institucije ne smiju dozvoliti da se zarad pojedinačnih ili političkih interesa udara u temelje države da se zbog tih istih interesa kompromituju institucije koje su Ustavom uspostavljene“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je ocijenio da u Parlamentu ne treba da bude ni jedan poslanik koji nije spreman da poštuje Ustav.

„Naša državna dužnost je da štitimo Državu, da jačamo institucije i da obezbijedimo građanima skladan i prosperitetan život. Mi ne želimo da na ovakvim pitanjima gradimo naš politički rejting koji bi značio da ćemo popraviti za par procenata našu popularnost, sačuvati postojeće političke sljedbenike ili očekviati nove, a da na taj način urušavamo ono što su temeljne vrijednosti crnogorskog društva – napredak, prosperitet, demokratija, sloboda i jednake šanse za sve. Zbog toga predsjednik Vlade, što nije logično ili što nije bila praksa, predstavlja zakon“ – rekao je premijer.

Govoreći o samom predloženom zakonu kojim se mijenja i dopunjava Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti premijer je rekao da se time uspostavlja sistem pravičnosti.

„Mi smo se ovim zakonom opredijelili da jedno neustavno stanje pretvorimo u zakoniti ambijent i zakonsku proceduru. Mi smo, slijedeći taj princip, veoma pažljivo vodili računa o onome što su legitimna očekivanja onih korisnica koje su ovo pravo stekle na osnovu neustavnog zakona“ – rekao je premijer dodajući da je Vlada odgovorila na odmjeren način.

„Mislim da je Vlada našla pravu mjeru“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je ocijenio da su pozivi na nepoštovanje Odluke Ustavnog suda usmjereni protiv Države i institucija.

„Pozivi ili pokliči van ove sale da ne treba poštovati odluke Ustavnog suda su pozivi i pokliči protiv Države i njenog ustavnog sistema i uređenja“ – rekao je premijer dodajući da to govore oni koji navodno štite interese navodno ugroženih, a koji nakon konferencija za medije završavaju u podgoričkim restoranima uz kvalitetnu hranu i dobro vino.

„To je taj kvazipopulistički interes koji se želi predstaviti kao interes za građanina. Ova Vlada ne želi da prihvati takav ambijent i takvu praksu makar nemala nikakvu popularnost u javnosti. Preči nam je interes Države, preče su nam održive i kredibilne institucije nego partikularni politički interesi iza kojih ne stoje argumentacija i činjenice“ – zaključio je predsjednik Vlade.

Opisujući ukratko osnovna obilježja predloženog zakona i ono što je prethodilo njegovom donošenju predsjednik Vlade je rekao da je iz budžeta neustavnim i diskriminatorskim zakonom otišao 85.672.866,61 €, da je procjena fiskalnog uticaja zakona 27.015.820 € i da sredstva za aktivno zapošljavanje koja prate ovaj zakon i koja će biti izdvojena iznose pet miliona eura dok su troškovi za ostala prava dječje i socijalne zaštite 63.600.000 €.

„To je odgovor onima koji kažu da ova Vlada nema kredibilitet za građane koji su u stanju socijalne potrebe. Ove cifre jasno govore kako se Vlada odnosi prema tim građanima i njihovim potrebama. Ovo je Vlada koja ne želi da radi na stvaranju društva gdje će osnovna potreba svakog građanina, svakog pojedinca i svake porodice biti da završi na Zavodu za zapošljavanje ili na nekom od socijalnih fondova. Ova Vlada će raditi da izgradi i stvori društvo i ambijent u kojem ćemo valorizovati nesporne resurse, a ti resursi će biti osnova da svaki pojedinac i svaka porodica može da se zaposli, da radi i da obezbijedi kvalitetne uslove za život. Ova vlada neće građane slati na Zavod za zapošljavanje ili u centre za socijalni rad nego će nastojati da nađe prostor za njihovo zapošljavanje i održivi život“ – zaključio je u uvodnom izlaganju predsjednik Vlade Duško Marković.
 
Poslanik Suad Numanović ocijenio je da je izglasavanje naknada majkama sa troje i više djece ugrozilo ekonomsku stabilnost države i tržište rada i podstaklo diskriminaciju i jačanje sive ekonomije. Naveo je da nijedna zemlja u okruženju nema ovakva ili slična rješenja i da će nove izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti uticati na otklanjanje diskriminacije i pravednije raspoređivanje novca iz socijalnih fondova, uputivši svima poziv da pomognu dosadašnjim korisnicama naknada da se uključe na tržište rada.

Istakavši da je potrebno pomoći korisnicama naknada za troje i više djece, u razumnoj mjeri koju država može da izdrži, poslanik Andrija Popović je rekao da će se Liberalna partija zalagati da određene kategorije korisnica naknada, za koje je previđeno da dobijaju naknadu u narednih tri do pet godina, ostvare pravo na naknadu do sticanja uslova za penziju.

Poslanik Aleksandar Damjanović je naglasio da se „zbog osjećaja elementarne odgovornosti“ vratio u Parlament, kako bi učestvovao u ovoj raspravi. Ponovio je stav da je pravo na naknadu majkama sa troje i više djece stečeno i ustavno pravo i da se njegovim ukidanjem podrivaju temelji države.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je, govoreći o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, naveo da su one bile predviđene Programom rada Vlade, ali i uslovljene otklanjanjem nedostataka uočenih u primjeni, kao i proglašavanjem pojedinih odredbi neustavnim. Ministar Purišić je naglasio da će se definisanim izmjenama povećati socijalna sigurnost, smanjiti fiktivna nezaposlenost i socijalni rizik, kao i bolje usmjeriti socijalna davanja ka najugroženijima.

Premijer je u završnoj riječi rekao da je Vlada ovim zakonom ispravila ozbiljnu nepravdu koja je ograničila brojne perspektive.

„To je bio politički projekat dobijanja glasova na izborima, a ne za unapređenje realnih potreba građana koji su u stanju socijalne potrebe“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je rekao da legitimno očekivanje nije matematička kategorija.

„Ono ne znači spisak želja, očekivanje da će naknadu primati doživotno. Princip legitimnih očekivanja proizlilazi iz načela pravičnosti. Odlukom Ustavnog suda je utvrđena povreda prava koja je diskriminatorna. Ova Vlada, a vjerujem i svaka druga ima obavezu da to stanje prekine na zakonit i ustavan način u ovom parlamentu. To smo uradili, stojimo iza toga, hrabro stojimo iza toga sa uvjerenjem da radimo dobar posao za svoju državu, stojimo sa činjenicama i argumentima da poštujemo Ustav i međunarodne konvencije i praksu Evropskog suda za ljudska prava“ – zaključio je predsjednik Vlade na kraju rasprave dodajući da Vlada radi dobru stvar za građane.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?