Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković u Briselu: Crna Gora posvećena realizaciji ključnih zadataka Alijanse

Objavljeno: 30.06.2017. 01:30 Autor: mod

Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvovao je danas na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja, koji je održan u Briselu. Crna Gora je prvi put na ovom sastanku učestvovala u svojstvu punopravne članice Alijanse. Tim povodom, ministar Bošković je istakao posvećenost Crne Gore realizaciji ključnih zadataka Alijanse u savremenom bezbjednosnom okruženju. Podsjetio je da je Crna Gora svojom politikom potvrdila da je garant stabilnosti na Zapadnom Balkanu i istakao da ćemo nastaviti da unapređujemo dobrosusjedske odnose i međusobno povjerenje u regionu.

Ministri odbrane NATO članica analizirali su aktuelnu bezbjednosnu situaciju i spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na savremene prijetnje. Akcenat je bio na progresu u implementaciji odluka sa Samita u Varšavi, kao i na jednakoj podjeli obaveza i odgovornosti među saveznicima. U tom kontekstu, pohvaljen je trend povećanja ulaganja u odbranu kod većine zemalja članica.

Ministri su razmijenili mišljenja o aktivnostima na planu dalje borbe protiv terorizma, kao i suočavanju sa ostalim prijetnjama koje utiču na bezbjednost transatlantske zajednice. Saglasili su se da je neophodno preduzeti dalje mjere za jačanje sposobnosti za odgovor na hibridne izazove.

Istaknut je značaj projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, kako bi se preventivno djelovalo na potencijalne prijetnje i izazove. U tom kontekstu, izražena je odlučnost da se nastavi sa aktivnostima u Avganistanu, u okviru misije “Resolute Support”, u cilju izgradnje neophodnih kapaciteta. Razmatrani su i modeli unapređenja saradnje sa Evropskom Unijom i napredak ostvaren u implementaciji mjera predviđenih zajedničkom Deklaracijom, potpisanom uoči Samita u Varšavi. 

Ministar Bošković je tokom sastanka imao bilateralne susrete sa ministrima odbrane Republike Italije, Robertom Pinoti (Roberta Pinotti), Velike Britanije, Majklom Falonom (Michael Fallon), Republike Makedonije, Radmilom Šekerinskom i SAD, Džejmsom Matisom (James Mattis) i ministarkom odbrane SR Njemačke Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen).

Uoči ministarskog sastanka, 28.juna, ministar Bošković je organizovao sastanak sa kolegama iz regiona, na kojem su učešće uzeli ministri odbrane Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Tema je bila razmatranje mogućnosti unapređivanja regionalne saradnje u kontekstu NATO agende, odnosno mogućnosti zajedničkog učešća i doprinosa realizaciji aktivnosti Alijanse. 

MINISTARSTVO ODBRANE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?