Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Novi iskoraci crnogorske poljoprivrede: Evropska komisija dodijelila EU izvozne brojeve crnogorskim proizvođačima hrane

Objavljeno: 30.06.2017. 19:34 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović saopštio je danas da je nadležno tijelo Evropske komisije donijelo odluku o dodjeli EU izvoznih brojeva crnogorskim proizvođačima hrane.

Simović je na konferenciji za medije upriličenoj tim povodom na Graničnom inspekcijskom mjestu BIP - Luka Bar, ocijenio da dobijanje EU izvoznih brojeva znači novi iskorak crnogorske poljoprivrede u daljem unapređenju standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane i daljem usaglašavanju sa standardima EU.

„Dobijeni EU izvozni brojevi predstavljaju garanciju kvaliteta i bezbjednosti hrane ne samo za izvoz u zemlje EU, već i značajnu garanciju i konkurentsku prednost za izvoz kako u zemljama regiona, tako i širom svijeta“, kazao je Simović.

Odlukom EK od 26. juna 2017. godine, na listu odobrenih objekata za izvoz na EU tržište od 500 miliona potrošača stavljeni su: klanice - „Mesopromet“ i „Goranović“; mesne industrije - „Goranović“, „Mesopromet“ i „Gradina Company“; dvije farme za proizvodnju jaja - „Rebra Commerce“ i „Alkoset“.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede kazao je da je odluka EK rezultat dugogodišnjeg vrijednog i posvećenog rada koji se odvijao na više kolosjeka. Simović je naveo aktivnosti nadležnih institucija u pravcu izgradnje integrisanog sistema bezbjednosti hrane u svim fazama proizvodnje - „od njive do trpeze“.
MPRRMPRR
U tom pravcu, kako je kazao, napravljeni su značajni iskoraci koji su bili preduslov za donošenje ove odluke EK: zakonska regulativa je usaglašena sa EU zakonodavstvom; unaprijeđen je sistem zdravstvene zaštite životinja; uspostavljen je monitoring rezidua farmakoloških supstanci u hrani životinjskog porijekla; unaprijeđen je način uzgoja i zaštita dobrobiti životinja; izgrađene su, opremljene i akreditovane laboratorije; unaprijeđeni su administrativni kapaciteti jačanjem postojećih i formiranjem novih institucija.

„Na drugom kolosjeku odvijale su se brojne aktivnosti koje su, takođe, bile preduslov za odluku o dodjeli EU izvoznih brojeva. To su bili napori koje su u kontinuitetu ulagali naši proizvođači hrane u osvajanje zahtjevnih standarda kvaliteta i bezbjednosti, kao i sistema samokontrole do nivoa potpune usaglašenosti sa EU standardima. Ti iskoraci su tražili i podrazumijevali i osvajanje novih tehnologija i novih znanja. Taj proces se odvijao u izazovnim godinama, kada je trebalo odoljeti negativnim efektima globalne ekonomske krize, kada se trebalo suočiti sa sve oštrijom konkurencijom, a često i uz prisustvo elemenata nelojalne konkurencije. Te aktivnosti su zahtijevale viziju, preduzetnički duh, strateško planiranje i značajna sredstva“, kazao je Simović dodajući da su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede proizvođačima hrane u tom zahtjevnom procesu pružali kontinuiranu podršku, kroz kreiranje povoljnog ambijenta, kao i kroz brojne programe kako iz nacionalnog budžeta tako i iz međunarodnih razvojnih projekata.

Predstavnicima kompanija koje su dobile EU izvozni broj i koji su prisustvovali press-konferenciji u Luci Bar, Simović je čestitao na tom uspjehu, posebno na preduzetničkom pregnuću, istrajnosti i dosljednosti koje su pokazali u dostizanju konkurentnosti i zahtjevnih standarda.

Takođe, čestitao je i stručnim službama u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za bezbjednost hrane, nadležnim laboratorijama i nadležnim inspekcijskim i drugim službama, jer ova odluka Evropske komisije, kako je rekao, predstavlja verifikaciju njihovog odgovornog rada.

Ministar je izrazio uvjerenje da će ovaj zajednički iskorak predstavljati dodatni podstrek brojnim proizvođačima, koji već uveliko rade na dostizanju standarda i podizanju konkurentnosti, u čemu će, kao i do sada, imati punu podršku Vlade i Ministarstva.

Uskoro EU izvozni brojevi i za proizvođače mlijeka i mlječnih proizvoda


Ministar Simpović je saopštio i da je pokrenuta procedura za stavljanje naših proizvođača sirovog mlijeka i proizvoda od mlijeka na EU listu izvoznika.

„Očekujemo da će ova procedura Evropske komisije, biti završena u naredna tri do četiri mjeseca. Siguran sam da to treba da bude dobar motiv za sve one koji se bave proizvodnjom mlijeka i proizvoda od mlijeka, da svoje objekte unaprijede i dovedu do nivoa koji će biti potpuno usaglašeni sa evropskim standardima“ ocijenio je Simović.

Prema njegovim riječima, sve ove aktivnosti imaju za primarni cilj da potrošačima obezbijede kvalitetnu i bezbjednu hranu u skladu sa najzahtjevnijim standardima. Kako je ocijenio, zajednički cilj je da dostizanjem tih standarda otvorimo tržište EU za naše proizvođače hrane.
MPRRMPRR
BIP – Luka Bar ustupljen na korišćenje Upravi za bezbjednost hrane

Ministarstvo poljoprivrede danas je ustupilo na korišćenje Granično inspekcijsko mjesto u Luci Bar inspekcijskim službama Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
Objekat za uzorkovanje i kontrolu hrane biljnog i životinjskog porijekla u Luci Bar sagrađen je i opremljen u okviru projekta MIDAS, koji Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja implementira sa Svjetskom bankom.

Specifičan po svojoj strukturi i namjeni, ovaj objekat izgrađen je i opremljen u skladu sa visokim standardima. Sadrži specijalne pristupne rampe, komore sa raznim nivoima klimatizacije, specijalne puteve kontrola i druge potrebne sadržaje.

„Ovaj objekat zadovoljava evropske standarde za granična inspekcijska mjesta za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu prehrambenih namirnica, što predstavlja značajnu garanciju zdravstvene ispravnosti i bezbjednosti hrane“, kazao je Simović.

Sastanak sa predsjednikom Opštine Bar i predstavnicima poljoprivrednika
Prilikom posjete Baru, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović sastaće se sa predsjednikom Opštine Bar Zoranom Srzentićem i predstavnicima udruženja maslinara, pčelara i ribara.
MPRRMPRR











PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?