Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović u Baru razgovarao sa predsjednikom Opštine, maslinarima, pčelarima i ribarima

Objavljeno: 30.06.2017. 23:54 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Prilikom današnje posjete Baru, gdje je na Graničnom inspekcijskom mjestu u Luci Bar promovisao odluku EK o dodjeli EU izvoznih brojeva za crnogorske proizvođače, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović sastao se i sa predsjednikom Opštine Bar Zoranom Srzentićem i predstavnicima udruženja maslinara, pčelara i ribara.

Sastanak je bio prilika da se razgovara o projektima i aktivnostima koji će doprinijeti daljem razvoju maslinarstva, ribarstva i pčelarstva, kao važnim sektorima na području opštine Bar, ali i njihovoj boljoj povezanosti sa turizmom u cilju bolje valorizacije potencijala.

Prema riječima Simovića, ovo je bio razgovor odgovornih domaćina, sa nivoa predstavnika tri važna sektora poljoprivrede na području Bara, nivoa lokalne samouprave i Vlade, odnosno resornog Ministrstva. “Dogovorili smo da zajedno realizujemo određene projekte koji treba da znače dalji razvoj tih važnih sektora, važnih sa aspekta ukupnog broja angažovanih proizvođača i ribara, kao i sa aspekta realno moguće veze sa turističkom potrošnjom”, kazao je Simović.

Na današnjem sastanku definisani su konkretni prioriteti i projekti u sva tri sektora koje treba realizovati, a u pravcu efikasnije realizacije planova razmotreno je kako da u narednom periodu komunikacija sa sva tri nivoa bude još otvorenija i sadržajnija.

“Detaljnije smo govorili o budućem projektu Kuće maslina koji treba da se realizuje u Baru i koji treba da doprinese daljem unapređenju maslinarstva, proizvodnje visokokvalitetnog maslinovog ulja i promociji kroz turističku potrošnju. Razgovarali smo i kako da, zajedno sa ribarima, konkretno počnemo da rješavamo ključna uska grla, kao što su ribarske luke, mjesta prvog iskrcaja, kako da poboljšamo tržišnu poziciju naših ribara i ojačamo našu ribarsku flotu. Nezaobilazna tema bila je i pčelarstvo, s obzirom na značajnu brojnost članova dva udruženja koja funkcionišu na prostoru opštine Bar. Dogovorili smo se da ćemo posebno tretirati i sektor vinogradarstva i vinarstva, kao prepoznatljiv na ovom prostoru, posebno srcu te proizvodnje, u Crmnici. Mislim da smo se dobro razumjeli, da sa sastanka odlazimo ohrabreni, sa osjećajem obaveznosti i odgovornosti da u narednom periodu svi zajedno učinimo nove iskorake”, kazao je Simović nakon sastanka.

Potpredsjednik Vlade je od strane predsjednika Opštine i njegovih saradnika informisan i o ohrabrujućem početku turističke sezone i najavama još bolje u narednim mjesecima. “Konstatovali smo da takvu sezonu moramo spremno dočekati u svim segmentima odgovornosti koja proizilazi sa nivoa lokalne uprave i preduzeća. Ne možemo baš da razumijemo da opština Bar u ovom trenutku ima određenih problema sa vodosnabdijevanjem, u uslovima kada Regionalni vodovod, sa svojim izdašnim kapacitetima, to pitanje može da riješi na kvalitetan način”, kazao je Simović.

Predsjednik Opštine Bar Zoran Srzentić izrazio je zadovoljstvo posjetom potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede sa svojim saradnicima, kao i rezultatima današnjeg sastanka. “Pokrenuli smo veoma značajne teme za dalji razvoj maslinarstva, pčelarstva i ribarstva. Preuzeli smo određene obaveze koje ćemo u narednom periodu, zajedno sa Ministarstvom i proizvođačima i ribarima, realizovati. Imamo dosta obaveza i mislim da smo spremni da ih ispunimo”, ocijenio je Srzentić.








PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?