Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović u Rimu učestvuje na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu

Objavljeno: 01.07.2017. 23:17 Autor: MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović učestvovaće na 40. sjednici Konferencije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), koja se održava u Rimu. Prvog dana boravka u Rimu, Simović se sastao sa generalnim direktorom FAO Hoze Gracijano da Silvom.

Tokom razgovora, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović predstavio je aktivnosti koje se sprovode u sektoru poljoprivrede, a koje imaju za cilj da povećaju konkurentnost crnogorske poljoprivrede. Simović je istakao potrebu daljih ulaganja, finansijskih, ali i stručnih napora, kako bi se ostvarili ciljevi vezani za dalje unapređenje sektora poljoprivrede i rast konkuretnosti crnogorskih proizvođača. Ministar je naglasio da je crnogorska poljoprivreda u fazi prihvatanja standarda Evropske unije, kroz prihvatanje pravne tekovine u ovoj oblasti, uz očuvanje svih specifičnosti crnogorske poljoprivrede.

Simović je saradnju Crne Gore sa FAO ocijenio veoma dobrom, i tom prilikom podsjetio na značaj potpisanog Programskog okvira saradnje za period 2015. - 2019. koji treba da služi za generisanje daljih zajedničkih projekata kroz koje će se podržati dalji razvoj crnogorske poljoprivrede.

Generalni direktor FAO Hoze Gracijano da Silva zahvalio se Crnoj Gori na aktivnom učešću u kreiranju politika te međunarodne organizacije, naglasivši da je zadatak FAO dalja decentralizacija aktivnosti, kako bi i manje zemlje mogle dati puni doprinos aktivnostima organizacije. Da Silva je kazao da FAO, kao organizacija koja okuplja 194 zemlje članice, insistira da svoje globalne politike što više prilagodi regionalnom pristupu prema kome aktivnostima i inicijative idu od zemalja članica prema FAO.

“Činjenica da je Crna Gora, kao predstavnik Evropske regionalne grupe, član Savjeta FAO-a kao najvećeg izvršnog organa predstavlja jasnu poruku da, bez obzira na veličinu, svaka zemlja ima mogućnost da aktivno učestvuje i kreira politiku organizacije”, ocijenio je Da Silva poručujući da će FAO i u narednom periodu nastaviti da podržava crnogorsku poljoprivredu kroz projekte koji će se implementirati u oblasti poljoprivrede i ribarstva.

Potpredsjednik Simović zahvalio se na podršci i istakao da je velika čast što Crna Gora učestvuje u radu Savjeta i predsjedava Evropskom regionalnom grupom. “Time je Crna Gora dobila mogućnost da neposredno učestvuje u radu najznačajnijeg radnog tijela FAO i sa te pozicije u društvu je država koje već decenijama daju smjernice i preporuke za razvoj poljoprivredne proizvodnje na globalnom nivou. Svakako, članstvo Crne Gore u Savjetu FAO biće dobra prilika za dalju afirmaciju i unapređenje crnogorske poljoprivrede, kao i njenu bolju promociju na međunarodnom nivou. Učešće u radu savjeta, takođe, znači i veliku obavezu Crne Gore, posebno u svijetlu aktivnosti koje FAO sprovodi u regionu”, ocijenio je Simović.

Potpredsjednik Vlade izrazio je spremnost Crne Gore da preuzme aktivnu ulogu u sprovođenju FAO projekata u regionu jugoistočne Evrope. Simović je istakao važnost regionalnog pristupa i zajedničkih i konkretnih projekata koji će imati svoju primjenu u praksi. U tom dijelu, naglasio je potrebu razvoja konkretnih projekata koji se odnose na negativne uticaje klimatskih promjena na sektor poljoprivrede.

Sastanku sa generalnim direktorom FAO prisustvovao je i stalni predstavnik Crne Gore pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija Aleksandar Drljević.

Na 40. sjednici Konferencije FAO koja se narednih dana održava u Rimu, potpredsjednik Vlade Crne Gore obratiće se učesnicima govoreći na temu postizanja ciljeva Agende održivog razvoja 2030. Na marginama skupa, Simović će imati niz bilateralnih sureta, između ostalih, sa ministrom poljoprivrede Estonije Tarmo Tamom.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?