Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Skupštine Republike Makedonije u posjeti Crnoj Gori: Prepoznat prostor za dalje unapređenje saradnje

Objavljeno: 03.07.2017. 22:30 Autor: Kabinet potpredsjednika Vlade Crne Gore
Video: Sastanak potpredsjednika Vlade Zorana Pažina sa predsjednikom Skupštine Republike Makedonije Talatom Džaferijem - kadrovi
 
Služba za odnose s javnošćuPotpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin primio je danas predsjednika Skupštine Republike Makedonije Talata Džaferija, u okviru njegove zvanične posjete Crnoj Gori.

Čestitajući izbor na funkciju predsjednika Skupštine, potpredsjednik Pažin je kazao da je od posebnog značaja što je predsjednik Džaferi za svoju prvu zvaničnu bilateralnu posjetu izabrao Crnu Goru. Potpredsjednik je kazao da se iza takve odluke prepoznaje jasna poruka pune posvećenosti saradnji dvije države, ali ukupnog održavanja dobrosusjedskih odnosa u regionu. Akcentujući značaj članstva Crne Gore u NATO i posvećenost još intenzivnijem procesu pregovaranja o članstvu u Evropskoj uniji, potpredsjednik Pažin je saopštio punu spremnost Vlade Crne Gore da naše iskustvo i stečene prakse budu dostupne Republici Makedoniji. Pažin je ukazao da će Crna Gora u svojstvu članice Alijanse biti zagovornik procesa proširenja i članstva Republike Makedonije u NATO savezu.

Predsjednik Skupštine Republike Makedonije Talat Džaferi čestitao je Crnoj Gori članstvo u NATO i upoznao sa težnjama aktuelnih vlasti Republike Makedonije u pravcu intenziviranja aktivnosti za članstvo te države u Sjevernoatlantskom savezu. Predsjednik Džaferi je istako da su sa istim namjerama pristupili i pronalaženju modela za dalji napredak u procesu evropske integracije, kako bi u što skorijem roku bile stvorene pretpostavke za početak pregovora o članstvu Makedonije u Evropskoj uniji.

Zajednički je ocijenjeno da postoji širok prostor za dalje unapređenje saradnje, posebno u oblasti ekonomije, kroz jačanje privrednih veza dvije države. Pozitivnim su ocijenjene i pretpostavke koje u narednom periodu dvije države mogu stvoriti kroz potpisivanje i sprovođenje bilateralnih sporazuma iz oblasti sporta, prosvjete i nauke. Sagovornici su ocijenili veoma važnim posvećenost dvije države evropskoj budućnosti i daljem razvoju strateškog partnerstva sa državama koje baštine principe demokratije zapadnih društava.

KABINET POTPREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?