Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Podatak je iz istraživanja rađenog za potrebe Delegacije EU

Objavljeno: 03.07.2017. 23:16 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Izvršna direktorka nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević iznijela je u emisiji „Direktno“ Televizije Vijesti, emitovanoj u nedjelju, 2. jula 2017. godine, neistinitu tvrdnju da je predsjednik Vlade na Premijerskom satu 28. juna saopštio navodno netačan podatak o stepenu podrške građana Crne Gore članstvu u Evropskoj uniji i prokomentarisala tu tvrdnju ocjenom da je riječ o „stalnom zamaranju nekim ružičastim ciframa koje prosto ne odgovaraju stvarnosti“.

Povodom ove neutemeljene tvrdnje, a u cilju ispravnog informisanja javnosti Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore saopštava:

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je podatak iz istraživanja javnog mnijenja koje je za potrebe Delegacije Evropske unije sprovela renomirana agencija DeFacto.

Istraživanje, čije je rezultate 17. januara saopštila Delegacija EU u Crnoj Gori, pokazalo je da bi na pitanje „Kako biste glasali na eventualnom referendumu o ulasku Crne Gore u EU? (opredijeljeni)“ 76,3% građana Crne Gore odgovorilo „Glasao bih 'za'“.

Dakle, podatak koji je iznio predsjednik Vlade utemeljen je na istraživanju javnog mnijenja relevantne agencije, a koje je u ovom slučaju rađeno za potrebe Delegacije EU.

Istraživanje je pokazalo i to da je riječ o većem procentu građana Crne Gore nego u istraživanjima ove agencije sprovedenim 2013. i 2015. godine što je eksplicitno navedeno u grafiku i u Zaključku. Dakle, neutemeljena je tvrdnja o navodnom padu stepena podrške Evropskoj uniji u Crnoj Gori.

Na zvaničnoj internet stranici Delegacije EU u Crnoj Gori na linku: http://www.delmne.ec.europa.eu/code/navigate.php?Id=3783 Delegacija EU u CG saopštila je 17. januara rezultate istraživanja. U tekstu pod naslovom „Istraživanje: kontinuiran rast podrške građana za članstvo Crne Gore u EU“ u prvoj rečenici navedeno je: „Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazuje stabilan pozitivan stav građana prema Evropskoj uniji i procesu pridruživanja Crne Gore, sa podrškom od preko 76% opredijeljenih građana koji bi na referendumu podržali članstvo zemlje u EU.“ (Identičan tekst nalazi se i na internet stranici Delegacije na engleskom jeziku – link: http://www.delmne.ec.europa.eu/code/navigate.php?Id=3782)

Podatak o podršci EU od 76% građana Crne Gore je od objave rezultata istraživanja šef Delegacije EU u Crnoj Gori ambasador Aivo Orav ponovio najmanje dva puta i to: 2. maja u intervjuu novinskoj agenciji Mina rekavši da građani Crne Gore prepoznaju posvećenost EU i doprinos razvoju države i da se „to najbolje ogleda u činjenici da čak oko 76 odsto građana Crne Gore podržava proces pristupanja EU”; (intervju je prenijelo više medija (https://antenam.net/politika/35489-orav-ubijedite-brisel-da-zasluzujete-clanstvo-u-eu; http://www.rtcg.me/vijesti/politika/164536/ubijedite-brisel-da-zasluzujete-clanstvo.html...) i 9. maja na svečanosti Dana Evrope što je takođe prenijelo više medija (http://www.vijesti.me/vijesti/orav-crna-gora-pripada-eu-i-eu-pripada-crnoj-gori-937134; http://kodex.me/clanak/142079/crna-gora-pripada-evropskoj-uniji...)

Iz navedenog je jasno da ne stoji ocjena o navodnom „zamaranju ružičastim ciframa“, pogotovo ne od strane predsjednika Vlade, već o pokušaju neutemeljenog bojenja stvarnosti u crno od strane izvršne direktorke CGO.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?