Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović govorio na Konferenciji FAO u Rimu

Objavljeno: 03.07.2017. 23:45 Autor: MPRR
MPRRMPRR
    
Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, u obraćanju na 40. sjednici Konferencije Organizacije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), koja se održava u Rimu, iskazao je spremnost i posvećenost Crne Gore da doprinese postizanju ciljeva Agende održivog razvoja 2030.

“Iako mala država, Crna Gora je spremna da u saradnji sa ostalim članicama pomogne iskorjenjivanju gladi, kao jednom od ključnih ciljeva Agende. Ispunjavanje ciljeva mora biti jednako obavezujuće i tražiti zajedničku odgovornost svih zemalja članica bez obzira na njihovu veličinu. Jedino tako možemo dostići održivost, kao krovni cilj Agende”, rekao je potpredsjednik Simović na skupu koji se održava u sjedništu FAO, u Rimu.

Podsjećajući na brojne uticaje i izazove, posebno klimatske, koji utiču na održivost u poljoprivredi, i ostvarivanje adekvatnih i kvalitetnih prinosa, Simović je istakao da ti izazovi “obavezuju da sa povećanom odgovornošću promišljamo i definišemo odgovarajuće politike i inovativne mehanizme, kao odgovor na njih”.

Simović je kazao da su ti izazovi naročito zahtjevni za male zemlje, jer mogu da imaju nesagledive posljedice na proizvodnju hrane i opstanak ruralnih sredina. Crna Gora je, kako je naglasio, prepoznala važnost održivog upravljanja životnom sredinom i adaptacije na klimatske promjene, stoga aktivnosti koje sprovodi Vlada Crne Gore imaju za cilj valorizaciju prirodnih potencijala, uz adekvatnu zaštitu životne sredine.

“Još jednom naglašavam princip zajedništva i zajedničke akcije. Globalni izazovi zahtijevaju globalne odgovore. Priroda ne poznaje administrativne granice. Neću ići dalje od regiona jugoistočne Evrope da bih ukazao na potrebu jače i čvršće saradnje. Prošle godine smo u regionu imali zajednički problem koji se tiče bolesti životinja (plavi jezik i bolest kvrgave kože). Stočni fond je bio ugrožen. Osjetile su se negativne ekonomske posljedice i ugrožena je egzistencija brojnih porodica koje se bave stočarstvom. Epidemija se širila preko granica, a zajednička akcija nije bila blagovremena. Nešto slično se desilo i sa poplavama na području Balkana. Sve je to opomena da moramo upravljati promjenama i da moramo raditi zajedno na prevenciji prije, nego na saniranju posljedica”
, kazao je Simović, ističući da je upravo u ovome velika uloga FAO-a.

Crna Gora predsjedava Evropskom regionalnom grupom

Kao organizacija koja okuplja veliki broj država, kako je kazao, FAO ima odgovornost da, uz napore svih nas, kanališe individualne potrebe i mjere koje se preduzimaju i da ih grupiše kako bi konačni efekat bio što bolji. “Iz perspektive male zemlje moramo raditi još više na decentralizaciji aktivnosti kako bi se nacionalne politike što više usaglasile sa globalnim ciljevima. S tim u vezi, raduju nas aktivnosti koje su dovele do toga da se više zemalja uključi u rad i da će i Crna Gora imati priliku da predsjedava Evropskoj radnoj grupi što smatramo za veliku čast, ali i odgovornost i potrudićemo se da ispunimo zadata očekivanja”, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja još jednom je naglasio da samo boljom saradnjom i koordinacijom zajedničkih aktivnosti moguće je davati brze i efikasne odgovore na sve izazove. “Intenzitet klimatskih promjena i efekti koje one imaju na svakodnevni život nas opominju da naše aktivnosti moraju da budu intenzivnije, efektnije i održivije, jer to dugujemo generacijama koje dolaze. Rast svjetske populacije i tražnje za hranom upućuju na potrebu za brzim odgovorima i važnost i zahtjevnost naše zajedničke akcije. U tom interesu još jednom ponavljam da, iako mala država, Crna Gora će kako na bilateralnom, tako i na multilaterlanom i reginalnom planu dati svoj doprinos zajedničkim odgovorima na izazove klimatskih promjena i potreba za adekvatnom adaptacijom i iskorijenjivanjem gladi“, poručio je Simović.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?