Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Vladu

Ministarka Pribilović u Bakuu: Jačanje saradnje u oblasti reforme javne uprave

Ministarka Pribilović u Bakuu: Jačanje saradnje u oblasti reforme javne uprave
Datum objave 05.07.2017 10:42 | Autor MJU

Ispis Štampaj stranicu


Posjetu Republici Azerbejdžan ministarka javne uprave, Suzana Pribilović započela je polaganjem vijenaca na Aleji časti i Aleji mučenika.

Nakon toga crnogorska delegacija, koju je predvodila ministarka Pribilović, susrela se sa presjedavajućim Državne agencije za javne usluge i društvene inovacije, Inamom Karimovim.

Sagovornici su saglasni da postoji veliki prostor za saradnju dvije države, posebno u dijelu reforme javne uprave sa akcentom na uspostavljanje „One stop shop-a“. U tom smislu, Karimov je istakao spremnost Azerbejdžana da pruži maksimalnu podršku Crnoj Gori na uspostavljanju prvog konvencionalnog „one stop shop-a“ koji bi omogućio građanima Crne Gore da na jednom mjestu mogu dobiti sve usluge i dokumenta koja pružaju ili izdaju organi državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarka Pribilović se zahvalila na podršci i prezentaciji svih mogućnosti saradnje i pozvala kolegu Karimova da posjeti Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio. Presjedavajući Državne agencije Karimov je istakao da Crna Gora može biti regionalni centar za podsticanje servisno orijentisane uprave i centar za obuku i upravljanje kadrovima u javnoj upravi.

Ministarka Pribilović je posjetila i jedan od ASAN centara, vladine agencija za pružanje javnih usluga građanima Azerbejdžana, koji su opremljeni naprednom tehnologijom na bazi efikasnosti, transparentnosti i pristupačnosti, gdje je imala priliku da se upozna i direktno sa načinom rada ove službe.

U okviru prvog dana posjete Baku, crnogorska delegacija predvođena ministarkom Pribilović, sastala se i sa Maleyks Abbaszade, direktoricom Državnog ispitnog centra.

Ministarka Pribilović je podsjetila sagovornicu da Crna Gora i Azerbejdžan imaju već potpisan Memorandum o razumijevanju između Uprave za kadrove Crne Gore i Komisije za državnu službu pri administraciji predsjednika Republike Azerbejdžan, koji je potpisan 12. marta 2013. godine tokom posjete predsjednika Azerbejdžana Ilham Alijeva Crnoj Gori. Ona je naglasila da je ovo nastavak već uspostavljene saradnje, imajući u vidu da je Državni ispitni centar nastao spajanjem dvije institucije uključujući i Komisiju za državnu službu.

"Prostor za saradnju postoji u više segmenata, a naročito u oblasti obuka državnih službenika i namještenika", naglasila je Pribilović i u tom kontekstu pozvala Abbaszade da posjeti Crnu Goru.

Direktorica Državnog ispitnog centra Abbaszade se zahvalila na pozivu i crnogorsku delegaciju upoznala sa aktivnostima Centra, koji godišnje sprovede oko 600 hiljada ispita za državne službenike, svršene studente i srednjoškolce, te istakla da će u i narednom periodu unapređivati saradnju sa Crnom Gorom, naročito u oblasti razmjene iskustva državnih službenika.

 

 

Ministarstvo javne uprave