Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija za medije nakon 33. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 06.07.2017. 21:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o vanjskim poslovima. Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović istakao je da je ključni cilj predloženog zakonskog rješenja obezbjeđivanje profesionalizacije službe vanjskih poslova od rukovodećeg kadra, do lica koja će prvi put zasnovati radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova.

„Zbog brojnih međunarodnih obaveza koje nam predstoje, obzirom da više nismo zemlja koja je u integracijama, već ravnopravna članica NATO-a koja će morati da izvršava svoje obaveze, da se o raznim pitanjima izjašnjava, da zauzima svoje stavove, crnogorska diplomatija zahtijeva dodatni razvoj u cilju adekvatnog odgovora na ove izazove i zadatke“ - ocijenio je Darmanović.

Ministar kulture Janko Ljumović, saopštio je da je Vlada danas donijela Uredbu o bližim kriterijumima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na povraćaj dijela sredstava utrošenih za proizvodnju kinematografskog djela.

Izrazivši uvjerenje da će ove podsticajne mjere dovesti do prisustva većeg broja inostranih filmskih producenata koji će snimati na lokacijama u Crnoj Gori, ministar Ljumović je naglasio da na osnovu iskustva država regiona i Evrope, u kojima se slične mjere decenijama primjenjuju, ove odredbe doprinose povećanju zaposlenosti u kinematografskom sektoru, boljoj promociji turističkih potencijala i utiču na razvoj tz. filmskog turizma.

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović iznijela je detalje u vezi sa odlukama koje je Vlada donijela na današnjoj sjedinici, a koje se odnose na broj studenata koji se upisuju na Univerzitet Crne Gore za studijsku 2017/2018. godinu.

Istakavši da se najvažnija od tri odluke odnosi na broj studenata koji će se upisati na prvu godinu Univerziteta Crne Gore, a koji se finansiraju iz budžeta, Kurpejović je naglasila da ukupan broj novih brucoša odgovara ukupnom prošlogodišnjem broju budžetskih i samofinansirajućih studenata koji su se upisivali na UCG. Taj broj predviđa 3556 slobodnih mjesta. Za brucoše na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost predviđeno je 40 mjesta.

Za postdiplomske i specijalističke studije predviđeno je 2349 mjesta, pri čemu će kao i prethodnih godina, specijalističke studije biti i budžetske i samofinansirajuće, kazala je Kurpejović, dodavši da se nove, reformisane master studije očekuju od 2020.- 2021. godine.

Generalni direktor Direktorata za industriju i preduzetništvo Goran Nikolić, saopštio je da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila Nacrt zakona o privrednim društvima.

Nikolić je istakao da je riječ o unaprjeđenom tekstu zakona, koji će omogućiti ravnopravno učešće našim privrednim subjektima na jedinstvenom evropskom tržištu.

Fotografije: Konferencija za medije nakon 33. sjednice Vlade Crne Gore (30 MB)

Link na konferenciju za medije: https://www.youtube.com/watch?v=vgkq6CTspoU

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?