Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Milutin Simović posjetio Opštinu Danilovgrad

Objavljeno: 10.07.2017. 23:01 Autor: MPRR
MPRROpština Danilovgrad može da posluži kao primjer mudrog promišljanja sa nivoa lokalne samouprave da poboljšanjem poslovnog ambijenta i u saradnji sa Vladom stvori pretpostavke za privlačenje investicija, razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta, ocijenjeno je tokom današnje radne posjete potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutina Simovića.

Simović sa saradnicima razgovarao je sa predsjednikom Opštine Danilovgrad Branislavom Đuranovićem i njegovim saradnicima, o efektima dosadašnjih napora na stvaranju uslova za investicije u proizvodnje pogone, posebno u sektoru poljoprivrede i agroindustrije, o dinamici realizacije aktuelnih projekata na poboljšanju vodovodne i putne infrastrukture u ruralnim područjima, ali i prioritetima za naredni period.

Predsjednik Opštine informisao je Simovića o statusu projekata izgradnje više vodovoda na području opštine, kao i početku gradnje novih, za koje je Ministarstvo već uplatilo oko 70.000 eura.

Sagledavajući postignute rezultate, Đuranović je naveo da je proteklih godina, zahvaljujući podršci iz Agrobudžeta i projektima bespovratne podrške kao što su MIDAS, IPARD like, poljoprivredna proizvodnja značajno napredovala. Kako je kazao, povećan je stočni fond, zasadi pod žitaricama, vinovom lozom, a posebno zadovoljstvo izrazio je zbog značajnih investicija u prerađivački sektor u oblasti prerade mlijeka, živinarstva, proizvodnju stočne hrane, što je otvorilo značajan broj novih radnih mjesta. Podsjetio je da na području opštine posluju četiri mljekare, farma koka, farma svinja, farma stočne hrane, fabrika za preradu ljekovitog bilja, dva ribnjaka, fabrika sokova i jedna za preradu ljekovitog bilja, i druge.

Za privlačenje investitora i njihovu zainteresovanost da biznis realizuju upravo u danilovgradskoj opštini, kako je dodao, veliki podsticaj bilo je kontinuirano smanjivanje komunalija i druge aktivnosti na poboljšanju poslovnog ambijenta.

Prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra poljprivrede Milutina Simovića evidentni su iskoraci na ekonomskom planu, posebno u dijelu poljoprivrede i agroindustrije. „Brojni su privredni subjekti koji su iznikli na području danilovgradske opštine. Ekonomska slika je značajno poboljšana, šire se kapaciteti, investira se, stvaraju se uslovi za nova zapošljavanja. To je rezultat sinergije vrijednih domaćina, ali i domaćina sa nivoa lokalne samouprave zaduženih za kreiranje poslovnog ambijenta, uz nezaobilaznu podršku Vlade. U toj sinergiji realno je očekivati pozitivne rezultate“, ocijenio je Simović, posebno ističući politiku lokalne samouprave usmjerenu na kreiranje podsticajnog investicionog ambijenta.

Simović je istakao i odgovoran odnos danilovgradske lokalne samouprave prema razvoju ruralnih područja, u dijelu poboljšanja vodovodne i putne infrastrkture, dodajući da će u tom dijelu Vlada i resorno Ministarstvo odgovorno participirati. Danilovgrad, kako je kazao, može biti primjer drugim opštinama i po razumijevanju prema stvaranju uslova za boravak stanovnika na okolnim katunima. U tom dijelu, zamolio je predsjednika Opštine da se sagleda šta se još može učiniti u tom pravcu, kako bi domaćini koji izdižu stoku na katune imali adekvatne uslove.

„Sa ovakvim pristupom, odgovornim odnosom lokalne samouprave i angažmanom lokalnih preduzeća, dobrom saradnjom sa privrednicima i individualnim proizvođačima, i odgovornim odnosom sa nivoa Vlade, vjerujem da ćemo nastaviti da postižemo rezultate“, kazao je Simović dodajući da Vlada u dijelu poljopriverde i ruralnog razvoja, u saradnji sa EU i drugim međunarodnim partnerima, stvara i nove finansijske pretpostavke za nove i snažnije iskorake u narednim godinama.





PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?