Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Uoči Samita u Trstu: Crna Gora za regionalnu saradnju, ali ključna ostaje integracija u EU

Objavljeno: 10.07.2017. 23:09 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska pitanja i potkoordinator Radnog tima Vlade Crne Gore za oblast ekonomskih integracija u sklopu pripreme aktivnosti u okviru Berlinskog procesa Nina Vujošević saopštila je uoči Samita država Zapadnog Balkana u Trstu da će Crna Gora preksjutra podržati i Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor i regionalnu saradnju uopšte, ali isključivo u postojećem pravnom okviru, i da u integracionom smislu ključni prioritet naše zemlje ostaje okončanje procesa učlanjenja u Evropsku uniju.

„Na Samitu u Trstu biće razmatran Konoslidovani višegodišnji Akcioni plan za Regionalni ekonomski prostor za šest zemalja Zapadnog Balkana. Crna Gora u potpunosti podržava sve aktivnosti koje vode usklađivanju zemalja u procesu proširenja, odnosno pridruživanja jedinstvenom tržištu Evropske unije. U tom kontekstu činjenica da smo nedavno zatvorili pregovaračko poglavlje 30 – Vanjski odnosi, koje određuje trgovinsku politiku prema trećim zemljama, najbolje govori o tome kako se treba pripremati i usvajati evropske standarde. Polako završavamo svoje obaveze u dijelu zatvaranja pregovaračkih poglavlja i stoga u potpunosti podržavamo sve aktivnosti koje su podrška zemljama u procesu proširenja, da se što brže i bolje usklade sa pravnom tekovinom Evropske unije“ – rekla je dr Nina Vujošević, savjetnica predsjednika Vlade za ekonomska pitanja.

Saradnja u okviru CEFTA-e

Nina Vujošević je navela da je početkom godine bilo više inicijativa za jačanje regionalne ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu kao i da su pominjani „carinska unija“ i „zajedničko tržište“ regiona Zapadnog Balkana, da je o tome bilo riječi i marta ove godine u Sarajevu, na sastanku predsjednika vlada država Zapadnog Balkana i predstavnika Evropske komisije, ali je dodala da je u integracionom smislu ključni prioritret Crne Gore bio i ostao proces integracije u Evropsku uniju.

„Nakon sastanka u Sarajevu, u cilju sagledavanja mogućnosti jačanja regionlane ekonomske saradnje i to u okviru realnih mogućnosti produbljivanja ove saradnje pristupilo se sastancima na tehničkom nivou kojima su prisustvovali predstavnici vlada zemalja Zapadnog Balkana, Evropske komisije, Savjeta za regionalnu saradanju, sekretarijata CEFTA-e i Svjetske banke. Takođe, održano je i više sastanka na visokom političkom nivou o sagledavanju mogućnosti jačanja regionalne ekonopmske saradnje u nekoliko oblasti. Stav Crne Gore na navedenim sastancima uvijek je bio da podržavamo regionalnu ekonomsku integraciju, pri čemu je svakako naš ključni prioritet pregovori za članstvo u Evropskoj uniji i naravno naša podrška je usmjerena na sve što je komplementarno sa ovim procesom“ – rekla je savjetnica predsjednika Vlade.

Pravni osnov

Savjetnica Vujošević je objasnila da je na sastancima dogovoreno da se nastavi sa jačanjem regionalne ekonomske integracije kroz razvoj regionalnog ekonomskog prostora u okviru šest zemalja Zapadnog Balkana, u četiri oblasti: trgovina, investicije, mobilnost, digitalizacija. Razvoj regionalnog ekonomskog prostora zemalja Zapadnog Balkana kao CEFTA strana i implementaciju Konsolidovanog akcionog plana za regionalni ekonomski prostor za šest zemalja zapadnog Balkana, Crna Gora je podržala kao prihvatljiv u postojećem pravnom okviru koga čine: Zakon o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i Republike Crne Gore s druge strane i Zakon o ratifikaciji sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevrospkog sporazuma o slobodnoj trgovini, uz mogućnost potpisivanja dodatnih protokola na CEFTA sporazum.

Ovakav stav Crne Gore je prihvaćen od strane Evropske komisije i zemalja regiona i postojeći pravni okvir je postao sastavni dio predmetnog Akcionog plana. Drugim riječima, Konsolidovani višegodišnji Akcioni plan za regionalni ekonomski prostor za šest zemalja Zapadnog Balkana će se sprovoditi u CEFTA pravnom okviru i shodno Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju svake od zemalja regiona.

Sadržaj i dinamika sprovođenja Akcionog plana

Navedenim Akcionim planom je predviđeno da on neće ograničavati zemlje regiona u vođenju sopstvene trgovinske politike. Suština ovog Akcionog plana jeste da se vrši jačanje regionalne saradnje u navedene četiri oblasti. Kada je riječ o oblasti trgovina, tome ce se doprinijeti kroz pojednostavljenje trgovine, eliminisanje određenih, naročito netarifnih barijera u trgovini, kao i pojednostavljenje trgovine uslugama. U oblasti investicija akcenat je na stvaranju regionalne investicione agende za reforme u regionu koje će postaći veći priliv investicija u region i jačanje promocije regiona kao investicione destinacije. Što se tiče mobilnosti kao treće oblasti koja je predmet ovog akcionog plana akcenat je na povećanoj mobilnosti istraživača, otklanjanju ili ubrzanju aktivnosti na priznavanju akademskih kvalifikacija, kao i stručnih kvalifikacija i to za: doktore, stomatologe, arhitekte i građevinske inžinjere. Za oblast digitalizacije, kao četrvtu oblast u Akcionom planu, predviđaju se aktivnosti koje se odnose na podsticanje razvoja digitalne infrastrukture, stvaranje ekonomskog prostora bez rominga, usaglašavanje politika spektra, poboljšanje internet bezbjednosti i slično.

Konsolidovani višegodišnji Akcioni plan sadrži i dinamiku sprovođenja aktivnosti do 2020. godine, sa nekim aktivnostima do 2023. godine, kako bi se postojeća regionalna saradnja unaprijedila stvaranjem ekonomskog prostora za četiri oblasti koje su njegov predmet.

Takođe, sprovođenje mjera iz predmetnog Akcionog plana će se vršiti uz korišćenje efikasnosti postojećih institucija: CEFTA sekretarijata i Savjeta za regionalnu saradnju, koje će biti zadužene za izvještavanje o primjeni ovog AP.

U predlogu Akcionog plana, koji je razvijen u saradnji sa Evropskom komisijom i svim zemljama regiona, CEFTA i RCC (Regionalni savjet za saradnju), pozvane su međunarodne organizacije, međunarodne finansijske institucije i donatori da usaglase svoje programe pomoći sa predlogom aktivnosti iz ovog Akcionog plana.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Youtube link: https://youtu.be/V4hX36SdGLg

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?