Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa Predsjednikom Bugarske: Crna Gora najbliža članstvu u EU

Objavljeno: 11.07.2017. 21:33 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
 

Crna Gora je daleko odmakla u evropskim integracijama i predstavlja pozitivan primjer u regionu Zapadnog Balkana, a svaka država koja sprovodi takve politike mira i stabilnosti zaslužuje članstvo u Evropskoj uniji, kazao je predsjednik Bugarske Rumen Radev na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Bugarski predsjednik je istakao da svaka država koja ispunjava kriterijume treba da bude u Evropskoj uniji, te da će proširenje biti visoko na agendi tokom predsjedavanja EU koje će u prvoj polovini naredne godine biti povjereno njegovoj državi.

Predsjednik Radev je istakao posvećenost Bugarske daljem proširenju EU, a sagovornici su se saglasili da nastavak politike otvorenih vrata Unije ima izuzetan značaj za zemlje Zapadnog Balkana, jer to za njih ne znači samo integracije već mir, stabilnost i ekonomski prosperitet.

Podsjećajući da Crna Gora već pet godina pregovara sa EU, premijer Marković je naveo da do sredine naredne godine očekujemo otvaranje svih 33, kao i nastavak zatvaranja poglavlja u kojima su pregovori uspješno vođeni. Predsjednik Marković je kazao da Crna Gora nastoji da pregovarački proces sa EU okonča u narednih pet godina i podvukao da vjeruje da EU tom procesu neće tražiti bilo kakve alternative.

Predsjednik Radev je četitao Crnoj Gori na članstvu u NATO I naveo da je to dokaz odgovorne i dosljedne politike koju je naša država vodila. On je iskazao spremnost Bugarske da i dalje pomaže Crnoj Gori, posebno u sektoru odbrane i reformi oružanih snaga. Na sastanku je dogovoreno da će biti dat podsticaj ministarstvima odbrane dvije države da intenziviraju saradnju.

Zajednički konstatujući odlične političke odnose, istaknuta je neophodnost daljeg unaprjeđenja ekonomskih odnosa i saradnje, posebno u oblastima energetike, infrastrukture i turizma. Premijer Marković je pozvao na intenziviranje saradnje kroz Mješovitu komisiju za ekonomsku saradnju dvije države, s obzirom na brojne potencijale koje imamo a koje Vlada Crne Gore nastoji da valorizuje za dobrobit svih građana.

Na sasatnku su posebno pozitivnim ocijenjeni procesi regionalnog povezivanja i u tom kontekstu pozdravljena saradnja u oblasti Berlinskog procesa, ali ukazano i na važnost kooperacije kroz Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?