Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

REAGOVANJE: Članovi Vlade SVAKE godine odaju poštu žrtvama i obilježavaju Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ

Objavljeno: 12.07.2017. 02:32 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Neistinita je, tendenciozna i zlonamjerna tvrdnja izrečena danas, 11. jula 2017. godine, u glavnoj informativnoj emisiji Televizije Vijesti „Vijesti u pola sedam“ od strane voditelja emisije i od strane Ranka Krivokapića da je navodno Vlade Crne Gore danas „prvi put“ poslala delegaciju da oda poštu žrtvama ratova vođenih na području bivše Jugoslavije

Urednik i voditelj emisije izjavio je: „Vlada je danas prvi put poslala svoje predstavnike na obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorma bivše SFRJ i to ministra pravde Zorana Pažina i ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića. Na ovom događaju, koji tradicionalno organizuje Forum Bošnjaka, pojavili su se kao i ranijih godina predstavnici nekih opozicionih stranaka“.

Emitovana je i izjava Ranka Krivokapića: „Dobro je da je Vlada Crne Gore po prvi put poslala i zvaničnu delegaciju. Dolazili su ministri ali nikad zvanična delegacija Vlade.

Do koje mjere je izrečena tvrdnja besmislena i zlonamjerna potvrđuju sljedeće činjenice:

1. Spomenik na Pobrežju podignut je na inicijativu Vlade Crne Gore u proceduri koja je bila javna i transparentna.

Vlada je aktivnosti na izradi spomenika pokrenula na sjednici održanoj 12. marta 2009. godine. U skladu sa članom 16 stav 2 Zakona o spomen – obilježjima („Službeni list Crne Gore“, broj 40/08), Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je Skupštini Glavnog grada uputilo zahtjev za donošenje Odluke o podizanju spomen-obilježja. Skupština Glavnog grada je u junu 2009. godine donijela Program podizanja spomen-obilježja („Službeni list Crne Gore-opštinski propisi“, broj 19/09), a u aprilu 2010. godine i Odluku o davanju naziva javnom objektu-parku i postavljanju spomen ploče na Pobrežju („Službeni list Crne Gore-opštinski propisi“, broj 16/10).

Uslijedila je zakonska procedura koja podrazumijeva Zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju spomen-objekta, Urbanističko-tehničke uslove za izgradnju spomen-objekta na Pobrežju i konačno 22. aprila 2011. godine raspisivanje javnog konkursa od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava za idejno rješenje spomenika. Vlada je zatim za pripremu i realizaciju programa otvaranja Spomenika formirala Organizacioni odbor koji su činili predstavnici kabineta Predsjednika Vlade, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva kulture, Državnog protokola, Sekretarijata za kulturu i Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada.

O svim navedenim aktivnostima Vlada je transparentno i pravovremeno informisala javnost.

2. Spomenik je otvorio 11. jula 2011. godine predsjednik Vlade lično.
 
Služba za odnose s javnošću

3. Sljedeće godine je po izričitom zahtjevu predsjednika Skupštine cvijeće položila SAMO delegacija Parlamenta da bi narednih godina članovi Vlade SVAKOG 11. jula polagali cvijeće i odavali poštu žrtvama o čemu je javnost redovno informisana.
 
2013. godine poštu su odali potpredsjednik Vlade Duško Marković i ministarka Sanja Vlahović (http://www.gov.me/vijesti/129578/Obiljezen-Dan-sjecanja-na-civilne-zrtve-ratova-vodenih-na-prostoru-bivse-Jugoslavije.html)
 
Služba za odnose s javnošću
 
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
Sve navedeno moguće je provjeriti na portalu Vlade gdje su dostupni tekstovi, fotografije i video snimci odavanja pošte.

Iz navedenog je jasno da ne samo da nije istinita izrečena tvrdnja da je Vlada Crne Gore navodno ove godine „prvi put poslala svoje predstavnike“ na obilježavanje Dana sjećanja već da je tvrdnja besmislena jer je Spomenik podignut, kako je ovdje pokazano, upravo odlukama Vlade Crne Gore.

Da je izjava tendenciozna i zlonamjerna ukazuje činjenica da je TV Vijesti najprije danas popodne uputila Vladi pitanje „da li je neko iz Vlade otišao u Srebrenicu“ sa ultimativnim zahtjevom za odgovor do 18:00 pod prijetnjom objavljivanja informacije da „Vlada nije mogla da odgovori“ da bi nakon odgovora Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore koji očito nije zadovoljio potrebe bila plasirana navedena neistinita tvrdnja čija je jedina svrha bila izmišljanje razloga da se medijski prostor da narednom sagovorniku TV Vijesti, predstavniku minorne opozicione političke partije, da bez ikakvog utemeljenja kritikuje Vladu sa pozicija navodne Vladine nedosljedne politike u vezi sa žrtvama ratova vođenih na području bivše Jugoslavije.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?