Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Crna Gora sigurna i stabilna investiciona destinacija

Objavljeno: 12.07.2017. 19:50 Autor: Ministarstvo ekonomije

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Trst: Ministarka ekonomije Dragica Sekulić na Biznis forumu u okviru Samita Zemalja Zapadnog Balkana (17.1 MB)

  
  
  
Crna Gora je sigurna, ekonomski održiva i politički stabilna država, sa značajnim potencijalom da nastavi svoj dalji ekonomski rast, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom Biznis foruma organizovanog u okviru Samita Zemalja Zapadnog Balkana (WB6), koji danas u okviru Berlinskog procesa održava u Trstu.

„Crna Gora je nedavno postala članica NATO saveza, što nas stavlja na listu visoko bezbjednih zemalja. Otvorenost ekonomije je jedna od naših ključnih vrijednosti. Punopravna smo članica Svjetske trgovinske organizacije i potpisnica CEFTA i EFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Sa postojiećim trgovniskim sporazumima obezbjeđujemo mogućnost slobodne trgovine sa preko 800 miliona potrošača“, kazala je ministarka Sekulić.

Govoreći o biznis ambijentu, ministarka Sekulić je kazala da Crna Gora ima efikasan, transparentan i konkurentan poreski sistem, sa stopom poreza na dobit od samo 9% i stopom poreza na dohodak fizičkih lica 9%, odnosno 11%.

„Imamo reformisan bankarski sistem, jednak tretman domaćih i stranih investitora, euro kao zvanična valuta i liberizovan spoljno-trgovinski sistem. Investiciona zajednica se sastoji od više od 90 zemalja, a u posljednjih 10 godina priliv stranih direktnih investicija je blizu 20% BDP-a“, kazala je ministarka Sekulić.

Glavni podsticaji investitorima, kako je kazala, odnose se na direktne finansijske podsticaje za nove investitore, poreske olakšice, posebno u manje razvijenim djelovima zemlje, subvencije na plate zaposlenih u biznis zonama, kao i manje takse i porezi na lokalnom nivou.

„Strani investitor može da investira u bilo koji sektor industrije i vršli slobodan transfer kapitala, profita i dividendi. Da bih vam pokazala koliko su nam investicije važne, reći ću vam da Vlada Crne Gore sprovodi i mjere fiskalne konsolidacije. Neke od tih mjera se tiču povećanja poreza i nijedna od njih nije povezana sa povećanjem taksi i poreza za investitore, niti na bilo koji način predstavlja teret za investitore“, kazala je ministarka Sekulić.

Ministarka Sekulić je učesnicima Foruma predstavila najznačajnije vrste podsticaja koje Vlada sprovodi. Govoreći i Uredbi podsticanju dirketnih investicija, kazala je da ona obezbjeđuje finansijske podsticaje od 3.000 do 10.000 eura po novom radnom mjestu i ima da za cilj privlačenje investicija i povećanje zaposlenosti, posebno u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori, kao i smanjenje regionalnih razlika.

„Sredstva se raspoređuju na osnovu javnog poziva za investicione projekte, čija je minimalna vrijednost ulaganja pola miliona za centralni i 250.000 eura za sjeverni region. Strani investitor može koristiti ove podticaje nakon što osnuje preduzeće u Crnoj Gori“, kazala je ministarka i dodala da Vlada sprovodi i projekat biznis zona, koje, takođe, omogućavaju ulaganja pod veoma povoljnim uslovima.

Vlada Crne Gore sprovodi i projekat Biznis zona, koje su do sada proglašene u 9 lokalnih samouprava u Crnoj Gori, tako da investitori imaju mogućnost ulaganja pod veoma povoljnim uslovima.

Govoreći o energetici, ministarka je kazala da je poglavlje 15 otvoreno prije godinu i po, što pokazuje da je Crna Gora prenijela sve važne evropske direktive iz ove oblasti, i da je crnogorsko tržište električne energije transparentno sa svim neophodnim rješenjima iz Trećeg paketa.

„Kada govorimo o infrastrukturi, Crna Gora je na putu da postane energetsko čvorište regiona, i to izgradnjom podmorskog kabla do Italije, kao i izgradnjom 400KV dalekovoda između Crne Gore, Srbije i BiH, projekta ko-finansiranog od strane EU, kroz Berlinksi proces. Sve to pokazuje da činimo sve da imamo stabilnu i sigurnu infrastrukturu za bilo koju vrstu investicije u proizvodne pogone u Crnoj Gori, kao i stabilnu i sigurnu infrastukturu u regionu“, kazala je ministarka Sekulić.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han kazao je da će se na današnjem samitu definisati napredak zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinksog procesa, pogovoto u dijelu Connectivity Agende.

„Smatram da je tokom 2017. Godine ispunjena skoro čitava Agenda, ali da je vaćno okrenuti se sektoru malih i srednjih preduzeca, kako bi se region razvio u ekonomskom smislu i dostigao veći nivo. To ostavlja prostor za uvođenje vladavine prava i novih procedura za uspostavljanje zdravih investicija i zdravih odnosa sa investitorima“, kazao je komesar Han i dodao da se trgovinska razmjena između Zapadnog Balkana i EU se u posljednjih deset godina udvostručila.

Važno je, kako je kazao, stvoriti atmosferu u kojoj će doći do razmjene iskustva između zemalja Zapadnog Balkana i članica EU, u cilju uspostavljanja dobrih ekonomskih odnosa i razmjene know-how.

Učesnici Biznis foruma u Trstu pozdravili su inicijativu Berlinskog procesa, kao i značaj aktivnog učešća zemalja Zapadnog Balkana i mogućnost ostvarivanja velikih pozitivnih rezultata u procesu pivezivanja kompanija iz regiona sa onim iz EU.

Ministarstvo ekonomije

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?