Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Trst – Samit WB6 – Predsjednik Marković: Proširenje EU u interesu i Unije i Regiona – afirmisati model individualnog napretka

Objavljeno: 13.07.2017. 00:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore gospodina Duška Markovića na Samitu posvećenom Zapadnom Balkanu u Trst u možete preuzeti  ovdje.

Fotografije: TRST WB6: Dolazak predsjednika Vlade Duška Markovića, zajednička fotografija, sastanak (39.4 MB)

Video: TRST WB6: Dolazak predsjednika Vlade Duška Markovića, zajednička fotografija - kadrovi

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio na na sastanku predsjednika država ili vlada zemalja Zapadno-balkanske šestorke u Trstu crnogorski projekat saradnje u oblasti nauke i poručio da naša zemlja današnji skup u Trstu vidi kao događaj koji će nedvosmisleno potvrditi da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i da Evropska unija neće biti potpuna bez integracije cijelog regiona i kao potvrdu da strateškko opredjeljenje svih država Zapadnog Balkana – članstvo u Evropskoj uniji – nema alternativu.

„Mi vidimo današnji skup u Trstu upravo kao događaj koji će nedvosmisleno potvrditi da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i da Evropska unija neće biti potpuna bez integracije cijelog regiona, jer je upravo to strateška investicija u mir, demokratiju, prosperitet, bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini. Snažno podržavam takvu poruku koja je sadržana u Deklaraciji koju je pripremilo italijansko predsjedavanje“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore na plenarnoj sesiji Samita na kojem su, pored lidera šest država Zapadnog Balkana – Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije i Makedonije – učestvovali i predsjednici vlada Austrije, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije, ministar vanjskih poslova Boris Džonson u ime Vlade Ujedinjenog Kraljestva – domaćina narednog Samita 2018. godine kao i visoki zvaničnici EU.

Predsjednik Marković je ponovio da je ključni prioritet naše vanjske politike proces evropskih integracija.

„Ključni vanjsko-politički prioriteti Vlade su danas usmjereni na integraciju Crne Gore u Evropsku uniju. Budite uvjereni da su svi naši kapaciteti stavljeni u svrhu ostvarenja ovog cilja, te da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena nastavku kvalitetnog i efikasnog ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo. Većinski stav crnogorske javnosti – da svoju zemlju vidi u Evropskoj uniji, obavezuje nas da nastavimo sa sprovođenjem ove uspješne politike“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer je ukazao na značaj Berlinskog procesa u integraciji Crne Gore i ostalih država našeg regiona zahvalivši se kancelarki Angeli Merkel i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na ličnoj posvećenosti zajedničkom projektu.

„Uporedo s ovim aktivnostima, iskreno pozdravljamo napore i napredak koji susjedi ostvaruju na evropskom putu. Vjerujem da je upravo i ovaj susret snažna potvrda da strategijsko opredjeljenje svih zemalja Zapadnog Balkana – članstvo u Evropskoj uniji – nema alternativu“ – rekao je premijer Marković.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

CG inicirala predlog za osnivanje Međunarodnog instituta za razvoj održivih tehnologija

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio ohrabrujućim činjenicu da je Berlinski proces evoluirao od početne agende povezivanja u oblastima energetike i saobraćaja do regionalne integracije u mnogim drugim značajnim oblastima te da stoga danas države regiona sarađuju u oblastima borbe protiv korupcije, digitalne agende i dostizanju evropskih standarda u saobraćaju.

„U skladu s ovim, a prepoznajući značaj politike mladih, kao i ulogu nauke, istraživanja i obrazovanja, Crna Gora je, obavijestiću vas, inicirala predlog za osnivanje Međunarodnog instituta za razvoj održivih tehnologija s misijom „Nauka za mir“. Duboko vjerujemo da saradnja u ovim oblastima, kao i obrazovanje talentovanih mladih ljudi i inženjera na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, kao što su CERN i drugi, može bitno pomoći Zapadnom Balkanu da se značajnije i bolje poveže s ostatkom Evrope, jednako kako je to krenuo da radi i u dijelu infrastrukture. Sve to bi značajno doprinijelo ekonomskom razvoju regiona, smanjenju nezaposlenosti, naročito mladih ljudi, a i kao ključnu pozitivnu posljedicu vidimo smanjenje odliva talenata iz regiona. Stoga, molim sve kolege premijere da sa pažnjom razmotre ovu ideju i podrže dalji rad na njenoj realizaciji“ – rekao je na plenarnoj sesiji Samuita Zapadno-balkanske šestorke predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Podržavamo AP ali očekujemo prepoznavanje različitog stadijuma u pregovorima

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja saglasna s predloženim Konsolidovanim višegodišnjim Akcionim planom za regionalni ekonomski prostor za šest zemalja Zapadnog Balkana, za oblasti trgovine, investicija, mobilnosti i digitalizacije, koji će se sprovoditi u postojećem, CEFTA pravnom okviru i na osnovu sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju koje su zemlje regiona potpisale sa EU i njenim članicama.

Ocijenivši da je proširenje Evropske unije u obostranom interesu – i Unije i država Zapadnog Balkana predsjednik Marković je rekao da očekujemo da Evropska unija i u našem regionu, kao i do sada, pokaže svoju odgovornost i zrelost prepoznajući da naši građani, kada je međunarodni faktor u pitanju, najviše očekuju upravo od Evropske unije.

„Dakle, u obostranom je interesu da se proces proširenja afirmiše po modelu individualnog napretka svake države“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na plenarnoj sesiji Samita u Trstu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?