Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković: Nema alternative procesu evropske integracije Crne Gore

Objavljeno: 13.07.2017. 05:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
  
  

Evropska integracija za zemlje Zapadnog Balkana je nesporna, ona je naš zajednički cilj i u okviru toga, svaka zemlja pojedinačno treba da pokaže sposobnost i dinamiku tog procesa, izjavio je danas u Trstu predsjednik Vlade Duško Marković, nakon Samita lidera Zapadnog Balkana i susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prenoseći akcente iz razgovora sa kancelarkom Merkel, predsjednik Marković je kazao: „Konstatovali smo veoma razvijene bilateralne odnose, ali istovremeno i spremnost da te odnose unapređujemo na planu ekonomske saradnje. Pozvao sam njemačke investitore da iskažu spremnost za ulaganje u Crnu Goru prije svega u turizam, energetiku i proizvodnju i preradu hrane, naravno, saopštivši da nas ne interesuje samo novac, investicije, nego prije svega transfer znanja i dobrih praksi koje treba da unaprijede naš ukupni poslovni ambijent, koji doprinosi razvoju i napretku zemlje. Kancelarka Merkel je iskazala veoma pozitivne ocjene o tome što se radi u Crnoj Gori i, naravno, dala neke konkretne sugestije kako dalje treba da napredujemo u procesu evropske integracije uz punu podršku i nje lično i Njemačke.

Govoreći o porukama današnjeg Samita, premijer je istakao da su ključni lideri evropskih država pokazali odlučnost da podrže Zapadni Balkan u pravcu evropske integracije, bez ikakvih ograničenja, bez ikakve skrivene agende.

„Evropska integracija za zemlje Zapadnog Balkana je nesporna, ona je naš zajednički cilj i u okviru toga, svaka zemlja pojedinačno treba da pokaže sposobnost i dinamiku tog procesa. Individualni pristup, odnosno pristupanje u skladu sa pojedinačnim napretkom je model od kojeg se ne odustaje. Istovremeno, jasno smo pokazali danas svi zajedno da je ekonomska saradnja u regionu neophodna, kako bi naša ekonomska ograničenja, administrativna ograničenja, trgovinska ograničenja eliminisali i na taj način doprinijeli rastu naše ekonomije, jer su ekonomski kriterijumi jedni od ključnih kriterijuma u evropskom procesu,“ saopštio je predsjednik Marković, dodavši da će usvajanje Deklaracije i Akcionog plana u četiri oblasti koje se tiču trgovine, investicija, digitalne agende i mobilnosti pospješiti saradnju na tom polju u regionu.

U tom kontestu Marković je posebno naglasio: „Želim da pošaljem poruke crnogorskoj javnosti da ova današnja agenda i kroz Deklaraciju, i kroz Akcioni plan nije nikakav alternativni proces za evropsku perspektivu Crne Gore imajući u vidu njenu integraciju. Crna Gora je danas podržana. Ona je zemlja koja ima najmanje problema, i proizvodi najmanje problema, i naš pristup je danas bio proaktivan i to su na Samitu saopštili.“

Kada je riječ o projektima premijer je ocijenio nije dovoljno o njima govoriti, već da ih treba pretvoriti u konkretne radove na terenu i rezultate, jer to očekuju građani, navodeći da je i kancelarka Merkel posebno naglasila značaj realizacije projekata.

„Mi moramo da budemo sposobni da pripremimo projekte i da stvaramo bolje uslove za njihovu realizaciju. Već smo do sad imali koristi. Na Briselskom Samitu u Berlinu mi smo od Evropske unije za infrastrukturu i željeznicu dobili 76 miliona eura podrške Evropske unije, odnosno bespovratnih sredstava i grantova. To nije samo priča. To su konkretna sredstva i konkretni projekti. Vidite da u Crnoj Gori od bespovratnih sredstava imamo značajne infrastrukturne projekte“, rekao je Marković.

Pojašnjavajući odnos prema predlogu Srbije o carinskoj uniji u Regionu, predsjednik Marković je naglasio da Crna Gora nikada nije bila protiv, već da ima konstruktivan pristup razvoju nekog modela, tako da bude održiv, a ne tačka novih razlika.

„Dakle, mi smo u tom dijalogu govorili o modelu koji je održiv i to je sad model koji podrazumijeva regionalno ekonomsko područje u okviru kojeg ćemo raditi, na kojem ćemo raditi u okviru Akcionog plana koji smo potpisali. Carinska unija i jedinstveno zajedničko balkansko tržište je bio model koji nije održiv, koji nije utemeljen u svakom smislu, u političkom i ekonomskom. Mi smo to jasno kazali, a drugi su se slagali sa nama, ali to nisu govorili. Na kraju, u finišu ovog procesa, drugi su javno rekli da to nije model koji je prihvatljiv za sve u regionu. Dakle, Crna Gora ima i hrabrosti i sposobnosti i znanje da na vrijeme ukaže na nešto što nije održivo u regionu, već da doprinosi modelima koji će region unaprijediti i stvarati novu koheziju, a ne tačke razlaza, zaključio je Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
  
    

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?