Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Damjanović - Dilberović: Inicijativa za osnivanje međunarodnog instituta izvrsna prilika za region

Objavljeno: 13.07.2017. 04:59 Autor: Ministarstvo nauke
Ministarstvo naukeInicijativa za osnivanje međunarodnog naučnog instituta na prostoru Jugoistočne Evrope predstavlja dobru priliku za povezivanje regiona, jačanje naučnih kapaciteta i smanjenje odliva mladih talenata, ocijenjeno je u razgovoru ministarke nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović i ministarke Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine, prof. dr Elvire Dilberović.

Ministarka Damjanović je boravila u zvaničnoj posjeti Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke Bosne i Hercegovine, tokom koje je predstavila Inicijativu o osnivanju Međunarodnog naučnog instituta za razvoj održivih tehnologija, u regionu Jugoistočne Evrope sa misijom »Nauka za mir«.

Ministarka Dilberović je kazala u razgovoru da Federalno Ministarstvo BiH kontinuirano podržava razvoj nauke, te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja uslova za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regije i Evropske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Ona je izrazila nadu da će ovaj projekt, imajući u vidu sveukupni značaj nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj, dobiti potrebnu podršku svih zemalja, čime bi se otvorio prostor za međusobnu saradnju i njegovu realizaciju.

Sastanku je prisustvovao i ambassador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Milan Lakić.

Interesovanje za Inicijativu u prethodnom periodu takođe su iskazali ministri nauka Republike Slovenije, Republike Hrvatske, Republike Srbije i Republike Makedonije. Profesor Herwig Schopper (nekadašnji generalni direktor CERN-a), glavni je inicijator osnivanja Međunarodnog instituta u Jugoistočnoj Evropi, a inicijativa ima i podršku UN-a, UNESCO-a i CERN-a, kao i komesara za nauku i inovacije u Evropskoj Komisiji Karlosa Moedasa.

Glavni cilj Instituta je promocija i unapređivanje saradnje između nauke, tehnologije i industrije, obezbjeđivanje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih naučnika i inženjera, ali i transfera znanja tehnologija iz evropskih laboratorija, kao što su CERN i drugi centri. Zbog umrežavanja različitih aktivnosti, ova inicijativa bi bila jedinstvena u cijelom regionu i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela. Ovakav projekat bi znatno uticao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

Ministarstvo nauke ostvaruje izuzetno uspješnu bilateralnu saradnju u oblasti nauke i tehnologije sa Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine, kao i Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvom nauke i tehnologije Republike Srpske.

Vlada Crne Gore zaključila je Sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji sa Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, 1. decembra 2008. godine, i na osnovu predmetnog sporazuma, realizovana su tri konkursa za sufinansiranje naučno-tehnološke saradnje između Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način, našim naučnicima i naučno-istraživačkim timovima otvorila se mogućnost da sa kolegama iz Bosne i Hercegovine rade na zajedničkim projektima, razvijaju mobilnost, razmjenjuju stečena znanja i iskustva, i kao rezultat zajedničkog rada dolaze do novih saznanja.

Takođe, nadležna ministarstva Crne Gore i Bosne i Hercegovine aktivno su učestvovala u radu Upravljačke platforme za istraživanje u zemljama Zapadnog Balkana u prethodnom periodu (Steering Platform on Research for the Western Balkan Countries), kao i u projektima Sedmog okvirnog programa za nauku i istraživanja (FP7), u periodu 2008-2013. godine.

MINISTARSTVO NAUKE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?