Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Odlična saradnja Crne Gore i Rumunije u oblasti odbrane

Objavljeno: 14.07.2017. 18:12 Autor: mod

Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković, boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Rumuniji, tokom koje se sastao sa novoimenovanim ministrom odbrane Adrianom Țuțuianom i državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova za bilateralne i strateške poslove u evroatlantskoj regiji, George Ciambaom.

Zvanična posjeta Ministarstva odbrane Crne Gore se realizuje u vrijeme održavanja veoma značajne vježbe SABER GUARDIAN 2017, na kojoj učestvuje jedinica Vojske Crne Gore, nivo pješadijskog voda, što je ujedno i prvo učešće Vojske Crne Gore na NATO vježbi u svojstvu članice. Tim povodom, delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore, predvođena ministrom, će sjutra prisustvovati Danu visokih zvanica.

Tokom sastanka sa rumunskim kolegom, Ministar Bošković je istakao da Crna Gora i Rumunija imaju odličnu saradnju u oblasti odbrane, te da je susret izvrsna prilika za određivanje konkretnih smjerova daljeg unaprjeđenja saradnje, posebno imajući u vidu važne geostrateške pozicije naših zemalja. On se zahvalio Rumuniji na kontinuiranoj podršci evroatlantskom procesu Crne Gore i istakao spremnost Crne Gore da pruži svoj doprinos širenju politike otvorenih vrata NATO-a. Na sastanku ministra Boškovića i sekretara Ciamba, razgovarano je i o aktuelnim bezbjednosnim izazovima, kako na Balkanu, tako i u crnomorskoj oblasti.

Ministar Țuțuianu je izrazio zadovoljstvo susretom i kazao da  čvrsto vjeruje da će članstvo Crne Gore u NATO pozitivno uticati na bezbjednosne prilike u regionu, kao i da će ovaj susret predstavljati početak  zajedničkih bezbjednosnih projekata.

U daljem toku razgovora, razmatrane su teme o bezbjednosnoj situaciji u regionu Crnog mora i Zapadnog Balkana, kao i savremenim bezbjednosnim izazovima.

Sagovornici su istakli značaj regionalne stabilnosti za obezbjeđivanje dugoročnog mira u Evropi i izrazili zajednički stav da je integracija zemalja regiona u NATO i EU ključ za ostvarenje tog cilja.

MINISTARSTVO ODBRANE

mod

mod

 

 mod

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?