Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković na sastanku sa predsjednikom EP Tajanijem: Crna Gora napreduje ka EU

Objavljeno: 19.07.2017. 18:25 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
    
   
Služba za odnose s javnošćuCrna Gora napreduje na putu ka Evropskoj uniji i u tim naporima ima podršku Brisela, evropskih zvaničnika i administracije, kazao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Tajani je naveo da su u EU spremni za integraciju Crne Gore u najkraćem roku, u zavisnosti od brzine ispunjavanja zadataka iz naše evropske agende. On je kazao da će nastaviti lično da se angažuje na podršci Crnoj Gori da uđe u EU kao i da je njegova posjeta Podgorici snažna poruka ne samo našoj državi već i regionu. Konstatujući da će dolazak predsjednika EP dati dodatan impuls crnogorskoj administraciji da snažnije radi na ispunjavanju evropske agende, premijer Marković je rekao da je ostvaren napredak u odnosu na posljednji sastanak dva zvaničnika iz februara.

Crna Gora danas, precizirao je premijer, ima 28 otvorenih i tri privremeno zatvorena poglavlja, a snažno je posvećena ispunjavanju mjerila za otvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja. Namjera Vlade jeste da se dodatnom posvećenošću obezbijedi ne samo zatvaranje poglavlja, već prije svega implementacija evropskih vrijednosti i standarda koji će doprinijeti promjenama crnogorskog društva.

Predsjednik Marković je sagovornika informisao i o mjerama finansijske konsolidacije koje su dale pozitivne rezultate i konstatovao da su javne finansije stabilizovane, očuvan povoljan biznis ambijent te ostvaren rast ekonomije u prvom kvartalu godine od 3,2 odsto.

On je dodao da je neophodno dalje jačati ekonomiju posebno u oblastima turizma, energetike i poljoprivrede, a saglasio se sa predsjednikom Tajanijem da je važno dodatno stimulisati industrijsku proizvodnju. Predsjednik Evropskog parlamenta je rekao da je on lično posebno posvećen snaženju ekonomske diplomatije i istakao potencijale u crnogorskom turizmu koje treba dodatno valorizovati.

U tom kontekstu, premijer je rekao da se na primorju realizuju investicije vrijedne preko tri milijarde eura, ali da su izuzetni resursi na sjeveru koje treba iskoristiti zajedno sa sve većom spremnošću građana da pokreću biznis u tom dijelu države. Tajani je rekao da se saradnja treba dodatno osnažniti i u odbrambenoj industriji, posebno u svjetlu činjenice da je Crna Gora nedavno postala članica NATO-a.

Predsjednik EP je posebno pohvalio ulogu Crne Gore u regionu – kao države koja je uvijek doprinosila stabilnosti na Balkanu. Kazao je da u narednom periodu treba da nastavi sa takvom politikom, jer, saglasni su sagovornici, stabilan Balkan znači sigurnu i stabilnu Evropu.

U kontekstu jačanja regionalne saradnje, predsjednik Marković je pozitivnim ocijenio nedavno održani Samit u Trstu ali i dodao da lideri u regionu moraju sami donositi odluke, pronalaziti rješenja za probleme kroz dijalog i dobru saradnju. Crna Gora, istakao je premijer, ostaje posvećena evropskim vrijednostima i interesima i nastaviće da doprinosi jačanju dobrosusjedskih odnosa u regionu.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?