Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Održana konferencija za medije nakon 35. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 20.07.2017. 20:38 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
                          
Vlada je na današnjoj sjednici razmotrila XIV kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru integracije Crne Gore u EU, za period april- jun 2017. i II kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU, za period 2017- 18.

Na konferenciji za medije održanoj nakon sjednice, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović rekao je da ono što karakteriše ovaj period jeste otvaranje dva dodatna poglavlja - Poglavlje 1 - Sloboda kretanja robe i Poglavlje 22 – Strukturni fondovi, kao i zatvaranje Poglavlja 30 o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

„Izvještaj daje pregled i način na koji je iskorišćena podrška EU u dijelu IPA-e i svega što je rađeno na zakonodavnoj aktivnosti. Treba reći da smo u Ministarstu evropskih poslova dali mišljenja na 57 predloga zakona i podzakonskih akata“ - kazao je ministar Pejović.

II kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2017- 2018, pokazuje 71% realizacije planiranih obaveza, kazao je ministar Pejović i istakao da je riječ o najboljem postotku realizacije, od početka programa pristupanja Crne Gore EU.

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović saopštila je da je Vlada na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o Prijestonici.

Ministarka je naglasila da se ovim Predlogom zakona jača uloga Prijestonice, kao i da se uvažava njen kulturni i istorijski aspekt, a Cetinju vraća onaj status, značaj i mjesto koje je kroz crnogorsku istoriju imalo.

„U cilju obezbjeđenja finansijskih sredstava za razvojne aktivnosti Prijestonice, Zakonom je predloženo opredjeljivanje budžetskih sredstava za razvoj Prijestonice u visini od 1% projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu“- kazala je ministarka javne uprave Pribilović.

Ministarka je istakla da je Predlogom zakona predviđeno i preseljenje sjedišta jednog broja državnih organa i drugih institucija.

„Pored rezidencije predsjednika Crne Gore, predloženim Zakonom je planirano da sjedište Ustavnog suda Crne Gore bude u Prijestonici. Takođe, pored Ministarstva kulture čije je sjedište u Prijestonici, planirano je i preseljenje Ministarstva vanjskih poslova, čime se Cetinju vraća status diplomatskog centra, što je svojevremeno i bio. Istovremeno, definisano je i da Istorijski institut Crne Gore i Fakultet za crnogorski jezik i književnost budu na Cetinju“- kazala je ministarka Pribilović. 

  
Link na konferenciju za medije: https://youtu.be/7S32PYGefXY
   

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?