Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa 35. sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 20.07.2017. 23:45 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Fotografije: 35. sjednica Vlade Crne Gore (26.6 MB)

Video: 35. sjednica Vlade Crne Gore - kadrovi

Vlada Crne Gore je na danas održanoj 35. sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković, usvojila Informaciju o požarima na teritoriji Crne Gore u periodu od 1. do 18. jula 2017. godine.

U Informaciji je navedeno da su u okviru pripreme za požarnu sezonu 2017. godine sprovedene sve neophodne pripreme, ali da su uprkos tome dugotrajna suša i ekstremno visoke temperature uslovile da relativno rano, početkom jula, Primorski i Centralni region Crne Gore zahvate požari širih razmjera.

U diskusiji je ocijenjeno da su vatrogasci i nadležne službe djelovale u nepovoljnom političkom okruženju i uz kontinuirano plasiranje dezinformacija čak i širenje panike, kao i bez adekvatne pripreme i podrške iz nadležnosti lokalnih uprava. Zaključeno je da su, uprkos tome, sve nadležne službe reagovale na požare adekvanto, snažno, profesionalno i patriotski. Vlada je stoga izdvojila ukupno 230.000 eura iz tekuće budžetske rezerve za nagrađivanje službenika zaštite i spašavanja i to tako što će vatrogasci koji su neposredno učestvovali u gašenju požara biti nagrađeni sa po 400 eura, a oni koji su imali povećani obim posla, a nijesu učestvovali u gašenju požara biti nagrađeni sa po 200 eura. Predsjednik Vlade je zatražio da Ministarstvo finansija novac od nagrade odmah uplati direktno na račun svakog vatrogasca.

U Informaciji je navedeno da je zatražena međunarodna pomoć i to u okviru NATO-vog Centra za koordinaciju odgovora u slučaju katastrofa (EADRCC) i Mehanizma za civilnu zaštitu EU kao i da je više država uputilo pomoć našoj zemlji. Vlada Crne Gore izrazila je zahvalnost NATO-u i partnerskim državama na brzoj reakciji i pomoći saveznika uz konstataciju da će Crna Gora to znati da cijeni. Ocijenjeno je da pomoć NATO-a u gašenju požara u Crnoj Gori pokazuje da naša zemlja već uživa benefite svog novog statusa i novog kapaciteta.

Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova da sagleda postojeći koncept sistema zaštite i spašavanja i da kroz dodatnu analizu predloži Vladi model za njegovo unapređenje kao i da u što kraćem roku pripremi dodatni program za nabavku potrebnih sredstava i opreme za preventivno djelovanje, posmatranje, izviđanje terena i kvalitetnije funkcionisanja sistema zaštite i spašavanja.

Utvrđen je Predlog zakona o Prijestonici. Predloženim Zakonom će se doprinijeti jačanju institucionalnog statusa Prijestonice, obezbijediti bolja valorizacija crnogorskog, kulturno-istorijskog i akademskog nasleđa, kao i kvalitetniji i dugoročniji razvoj Prijestonice. U cilju stvaranja uslova za ekonomski, kulturni i istorijski razvoj predviđeno je formiranje Fonda za razvoj Prijestonice, iz kojeg će se finansirati razvojni, infrastrukturni projekti, projekti koji bi bili u funkciji otvaranja novih radnih mjesta, projekti za očuvanje kulturno istorijskog nasleđa, projekti od javnog interesa koji se realizuju po modelu javno-privatnog partnerstva ili drugog oblika partnerstva. U tom smislu, kroz osnivanje Fonda obezbjeđuju se dodatna finansijska sredstva, i to u visini 1 odsto od projektovane vrijednosti tekućeg Budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu. Osim toga, definisana rješenja će dodatno unaprijediti kordinaciju između državnih organa i organa Prijestonice u organima upravljanja državnih javnih službi koje imaju sjedište na Cetinje, kao i definisanje načina planiranja i finansiranja razvojnih programa kroz redefinisanje strukture i uloge Senata Prijestonice.

U okviru izvještavanja o realiziciji aktivnosti na procesa pristupanja Evropskoj uniji usvojeni su Četrnaesti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru integracije Crne Gore u Evropsku uniju, za period april – jun 2017. i Drugi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2017 – 2018. Predstavljajući Četrnaesti kvartalni izvještaj u raspravi je ukazano na stalan napredak u procesu pristupanja što, između ostalog potvrđuje I otvaranje dva nova poglavlja: 1 – Sloboda kretanja robe i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova, kao I privremeno zatvranje poglavlja 30 – Vanjski odnosi. Konstatovano je i da su nastavljene redovne aktivnosti usmjerene na sprovođene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kroz rad zajedničkih tijela institucija Crne Gore i Evropske uniji, kao I aktivnosti informisanja građana o procesu pristupanja. Drugi kvartalni izvještaj o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2017 – 2018 godine, pokazuje 71 odsto realizacije planiranih obaveza, što predszavlja najboljem postotak realizacije od početka programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

U cilju usaglašavanja sa Zakonom o energetici i odredbama prava Evropske unije iz oblasti energetike, utvrđen je Predlog zakona o dopuni Zakona o zaštiti potrošača. Definisanim izmjenama je utvrđeno da trgovac koji pruža uslugu od javnog interesa putem distributivne mreže ne smije potrošaču uračunavati u cijenu usluge troškove izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže, i to u slučaju kada su u pitanju usluge od javnog interesa u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom. U skladu sa tim, potrošač prilikom korišćenja javne usluge u oblasti distribucije i snabdijevanja električnom energijom, koja se pruža putem distributivne mreže neće biti dodatno finansijski opterećen, s obzirom da su navedeni troškovi u cijenu usluge već uračunati primjenom odredbi Zakona o energetici.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povlastici na putovanje lica sa invaliditetom. Izmjenama se, pored ostalog, uspostavlja inspekcijski nadzor, proširenje obima korisnika i njihova evidencija, kao i primjena kaznene politike za prekršaj za pravno lice, odgovorno lice u pravnom licu i korisnika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika ili staraoca. Takođe, u cilju uspostavljanja efikasnijeg inspekcijskog nadzora i primijene kaznene politike za prekršaj za pravno lice i odgovorno lice u pravnom licu, čime se, između ostalog, omogućava i bolja kontrola korišćenja prava iz socijalne i dječje zaštite, kao i ušteda finansijskih sredstava, utvrđen je i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Predlog Zakona o izmjeni Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju. Ključni razlozi za izmjene sadržani su u potrebi da se produži rok važenja obveznica restitucije, imajući u vidu da rok važenja prethodno izdatih obveznica ističe u avgustu ove godine.

Vlada je utvrdila Predlog Zakona o izmjeni Zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica. Osnovni razlozi za izmjenu uslovljeni su potrebom bližeg definisanja pojma upotrebljavanog motornog vozila, plovnog objekta, vazduhoplova i letilice imajući u vidu da je poreski tretman navedenih proizvoda u praksi izazvao dosta nedoumica da li se oporezivanje ove vrste prometa vrši samo za vozila koja su najmanje jednom registrovana u Crnoj Gori i za koje prodavac, odnosno prenosilac nije imao pravo na odbitak ulaznog PDV-a prilikom nabavke.

Vlada je usvojila Informaciju o dodjeli koncesije za Lučku uslugu – lučka pilotaža u luci Kotor i pilotaža u Bokokotorskom zalivu i zadužila zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da pokrene odgovarajuću proceduru u cilju dodjele koncesije kao neekskluzivnog prava za Lučku uslugu – lučka pilotaža, u luci Kotor i pilotaža u Bokokotorskom zalivu.

U okviru kadrovskih pitanja razriješena su dva člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore iz reda predstavnika osnivača. Glavni urednik u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Radule Novović razriješen je na lični zahtjev jer je izabran za poslanika u Skupštini Crne Gore dok je takođe na lični zahtjev razriješen predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković. Sa mjesta člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore iz reda predstavnika osnivača opozvan je profesor Metalurško-tehnološkog fakulteta Željko Jaćimović sa obrazloženjem da u radu i odlučivanjiu nije zastupao interese Ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore na šta je bio obavezan u skladu sa Zakonom i Rješenjem o imenovanju.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?