Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Simović: Zajedničkom brigom do podrške pčelarima u očuvanju pčelinjih društava

Objavljeno: 21.07.2017. 00:48 Autor: MPRR
U skladu sa zaključcima sa prošlonedjeljnog sastanka potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, mr Milutina Simovića sa članovima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, u kojima je istaknut problem nedostatka pčelinje paše usljed nepovoljnih vremenskih prilika, Ministarstvo poljoprivrede je donijelo odluku o podršci pčelarima za nabavku kvalitetne prihrane.

Na današnjem sastanku potpredsjednika Simovića sa predstavnicima Saveza, analizirano je aktuelno stanje pčelinjih društava širom Crne Gore, prouzrokovano nepovoljnim vremenskim prilikama za pčelarstvo, a na određenim teritorijama dodatno pogoršano usljed požara.

Ocijenjeno je da je ovo veoma važan trenutak za pčelare jer su pčelinja društva na minimalnim rezervama hrane, što u ovom periodu predstavlja veoma kritičan momenat, jer društvima treba obezbijediti neophodne količine hrane kako bi razvile leglo i spremno ušle u zimu.

Dogovoreno je da se u Kući meda počne sa intenzivnom proizvodnjom invertnog sirupa koji će pčelarima biti distribuiran posredstvom Saveza. Prema evidenciji Saveza u Crnoj Gori ima oko 2.080 pčelara koji posjeduju ukupno oko 61.801 košnicu. Podrška Ministarstva odnosiće se na subvenciju za kupovinu invertnog sirupa i ona iznosi 0,23 eura po kilogramu, što podrazumijeva da pčelari po regresiranoj cijeni mogu dobiti 6 kg sirupa po pčelinjem društvu.

Podrška će se realizovati sredstvima u okviru Programa podrške razvoju pčelarstva koji je dio Agrobudžeta za 2017.

U skladu sa planom koji će definisati Savez na osnovu ugroženosti i potreba, kao i raspoloživim proizvodnim kapacitetima Kuće meda, podrška će se realizovati u više faza.

Na sastanku je istaknut zajednički stav da je neophodno obezbijediti brzu realizaciju ove podrške na transparentan i pravedan način.

Simović je tom prilikom kazao da je Ministarstvo svjesno izazova sa kojima se susreću pčelari, njihovog posvećenog i vrijednog rada, uloge i značaja sektora pčelarstva u poljoprivredi, kao i važnosti očuvanja pčela kao prirodnih oprašivača. U tom pravcu Ministarstvo će u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija na partnerskim osnovama nastaviti da kreira politiku razvoja crnogorskog pčelarstva.

Predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore izrazili su zadovoljstvo zbog razumijevanja Ministarstva poljoprivrede i kontinuirane i pravovrmene podrške ne samo u dijelu politika vezanih za unapređenje sektora pčelarstva, već i kreiranju ambijenta u kome se razvija svijest šire društvene zajednice o važnosti pčelarstva i pčela, za poljoprivredu i biodiverzitet uopšte.





PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?