Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Nuhodžić u posjeti Interpol-u: Crna Gora pouzdan partner u jačanju globalne sigurnosti

Objavljeno: 21.07.2017. 22:31 Autor: MUP
Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić sastao se danas sa generalnim sekretarom Interpol-a Jirgenom Štokom i drugim zvaničnicima ove međunarodne organizacije.

Posjeta sjedištu Interpola u Lionu bila je prilika za razmjenu mišljenja o aktuelnim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama na globalnom planu, sa posebnim osvrtom na bezbjednost granica, borbu protiv teškog i organizovanog kriminala, sprječavanje i suzbijanje terorizma i borbu protiv kompjuterskog kriminala. Takođe, razgovarano je i o modalitetima za dalje unaprjeđenje saradnje na operativnom nivou, kroz još intenzivnije korišćenje Interpol-ovih globalnih baza podataka. Dogovorene su konkretne aktivnosti i identifikovane oblasti u kojima Crna Gora može pružiti kvalitetan doprinos realizaciji strateških prioriteta i ciljeva ove policijske organizacije za sprovođenje zakona. U tom smislu, zajednički je konstatovano da NCB Interpol Podgorica ima važnu ulogu kao dio međunarodne platforme za razmjenu podataka.

INTERPOLIskazujući zadovoljstvo aktivnim učešćem Crne Gore u okviru međunarodne policijske mreže, generalni sekretar Štok je istakao da je Crna Gora među najaktivnijim korisnicama Interpol-ovih baza podataka, kao i da je operacija kojom je koordinirao Generalni sekretarijat Interpola, a koja je bila usmjerena protiv nelegalne trgovine oružjem u zemljama Zapadnog Balkana, primjer profesionalne saradnje i efikasne razmjene informacija. Posebno je akcentovao činjenicu da su svi granični prelazi u Crnoj Gori uvezani u jedinstven sistem koji omogućava direktnu pretragu Interpol-ovih baza. Takođe, generalni sekretar je pohvalio saradnju sa Crnom Gorom i prenio spremnost Interpol-a da i u narednom periodu nastavi da pruža podršku u pravcu jačanja kapaciteta crnogorske policije.

Ministar Nuhodžić je, ukazavši na značaj koji Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije posvećuju saradnji sa Interpol-om, izrazio zahvalnost na permanentnoj podršci koja predstavlja važno priznanje za dosadašnje napore i doprinos Crne Gore jačanju globalne sigurnosti. Saopštio je da je crnogorska policija u potpunosti posvećena poštovanju Interpol-ovih standarda, i da kontinuirano prati razvoj novih servisa za poboljšanje međunarodne policijske saradnje, kroz učešće u svim projektima koje organizuje Generalni sekretarijat.

Tokom posjete Lionu, ministar Nuhodžić je imao priliku da se upozna sa metodologijom rada Interpol-ovih službi, posjeti Komandno-koordinacioni centar, kao i da se detaljnije upozna sa savremenim forenzičkim alatima za utvrđivanje identiteta lica i analitičku obradu podataka dobijenih u vezi sa sprječavanjem i borbom protiv terorizma i organizovanog kriminala.



VIDEO: Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić -i generalni sekretar INTERPOL-a Jirgen Štok - KADROVI

VIDEO: Generalni sekretar INTERPOL-a Jirgen Štok - IZJAVA

VIDEO: Ministar Mevludin Nuhodžić - zvanična posjeta INTERPOL-u - IZJAVA
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?