Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Reagovanje na tvrdnje poslanika Raška Konjevića

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević iznio je u nedjelju, 30. jula 2017. godine neistinite, apsolutno neutemeljene i zlonamjerne tvrdnje da su navodno Vlada Crne Gore i Ministarstvo finansija načinili niz pravnih propusta i da su navodno čak prekršili zakon u korist pojedinih kompanija.

S obzirom na činjenicu da je poslanik Konjević svoje tvrdnje iznio u vidu „otvorenog pisma“ za koje navodi da ga je dostavio Vrhovnom državnom tužiocu i Glavnom specijalnom tužiocu radi ispravnog informisanja javnosti zaustavljanja dalje manipulacije saopštavamo: Ni jedna tvrdnja g. Konjevića nije istinita već su tvrdnje zlonamjerne.

1. Manipulacija poslanika Konjevića: „Prosto je zaprepašćujuće da se Vlada, u informacijama koja su prihvaćene na pomenutoj sjednici, prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti poziva na pravni osnov – Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika (Sl.list 12/16, http://www.mf.gov.me/biblioteka/uredbe) koja je prestala da važi još prije više od pola godine – preciznije, 31. decembra 2016. godine.“
Činjenice:
   a) Kompanija ,,Đurković Company” d.o.o. Nikšić zahtjev za naplatu poreskog potraživanja imovinom podnijela je Poreskoj upravi 28.03.2016 godine koji je Ministarstvu finansija – Komisiji za naplatu poreskih potraživanja dostavljen 05.04.2016. godine i zaveden je pod brojem 01-K-13/2016 od 05.04.2016. godine, dok je od strane kompanije ,,Workfinder“ zahtjev Poreskoj upravi podnijet 17.06.2016 godine a Ministarstvu finansija – Komisiji za naplatu poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika dostavljen 08.07.2016 godine isti je zaveden pod brojem 01-K-9/2016 od 08.07.2016. godine.
   b) Zakon o reprogramu poreskog duga (http://www.mf.gov.me/biblioteka/zakoni , objavljen u "Sl. listu CG", br. 83 od 31. decembra 2016) stupio je na snagu danom objavljivanja.
   c) S obzirom na to da Zakon nema prelazne odredbe u odnosu na započete postupke, svaka primjena zakona na postupke koji su započeti u skladu sa propisima koji su važili prije donošenja zakona bila bi retroaktivna i kao takva direktno protivna odredbama iz čl. 146 st. 1. čl. 147. st. 1. Ustava Crne Gore. Dakle, primjena Zakona o reprogramu na ova privredna društva, kao i na sve ostale podnosioce zahtjeva podnešenih u vrijeme važenja uredbe, značilo dovođenje tih lica u neravnopravan položaj, odnosno u situaciju da trpe štetu zbog toga što su se ponašali u skladu sa važećim propisima.

Dakle, Zakon se NE PRIMJENJUJE na subjekte koji su proceduru započeli prije stupanja Zakona na snagu.

2. Manipulacija poslanika Konjevića: Dopis je, kako je objavljeno, adresiran i na Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog specijalnog tužioca.
Činjenice: Ugovori sa navedenim kompanijama dostavljaju se u smislu čl. 61. Zakona o državnoj imovini Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore, Državnom tužiocu i Državnoj revizorskoj instituciji.

3. Manipulacija poslanika Konjevića: poreski dug je „skoro 700 miliona“
Činjenice: G. Raško Konjević je u svojstvu ministra finansija dana 28.7.2016. godine u dokumentu ,,Informacija o poreskom dugu na dan 20.7.2016. godine“, koja je navedenog dana razmatrana na sjednici Vlade, naveo da realno naplativi dug iznosi 236 miliona eura.

Iz navedenog je jasno sljedeće:

Da je Raško Konjević jedne podatke o visini poreskog duga iznosio kao ministar a druge iznosi sada.

Da je upravo g. Konjević kao ministar sugerisao da dio poreskog duga bude naplaćen reprogramom (u Informaciji o poreskom dugu na dan 20.7.2016. godine)

Upućivanja otvorenih pisama i javnih poziva u ovom slučaju su neutemeljena i zlonamjerna i jedina svha im je politikanska.

MINISTARSTVO FINANSIJA / SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?