Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković u Petnjici poručio iseljenicima: Svjedoci ste u svojim zemljama ogromnog ugleda Crne Gore

Objavljeno: 01.08.2017. 04:35 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Video: Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na manifestaciji „Dani iseljenika“

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je večeras našim iseljenicima na skupu u Petnjici da je ta opština primjer multietničkog sklada Crne Gore, da je doprinos iseljenika obnovi nezavisnosti naše zemlje kao istorijskom poduhvatu nemjerljiv, i da je ugled naše zemlje sve veći.

„Dozvolite i da izrazim zadovoljstvo što se vaš prvi skup ovakve vrste održava upravo u Petnjici, najmlađoj crnogorskoj opštini, koja baštini tradiciju multietničkog i multivjerskog sklada. I među vama ovdje prisutnim ima pripadnika svih vjera i nacija koji razumiju da je to jedinstvo u različitostima možda i najveća tekovina crnogorskog društva, da je to temelj na kome je Crna Gora opstala kroz vjekove i da je to suštinska vrijednost na kojoj je iskovana njena obnovljena nezavisnost 2006.godine. Upravo je vaš doprinos tom istorijskog poduhvatu bio nemjerljiv, na čemu vam i ovom prilikom iskreno zahvaljujem“ – rekao je predsjednik Vlade na manifestaciji „Dani iseljenika“ u Petnjici.

Predsjednik Marković je rekao da su naši useljenici imali prilike da se u zemljama u kojima žive i rade osjetite ogroman porast ugleda Crne Gore pri čemu je posebno napomenuo u prilog tome članstvo naše zemlje u NATO-u i sjutrašnju zvaničnu posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Majka Pensa Crnoj Gori.

„Podsjetiću sve nas: kada smo avgusta prošle godine najavljivali ostvarenje istorijskog cilja Crna Gore – punopravnog članstva u NATO, proces ratifikacije našeg Protokola o pristupanju Alijansi tek je bio započeo. Pred nama je, tako se činilo, bio dug i izazovan proces u parlamentima 28 država članica koji su morali da potvrde spremnost Crne Gore da se priključi najmoćnijem političkom i vojnom savezu današnjice. Ipak, za svega desetak mjeseci, sve države članice su to učinile i 5. juna ove godine, na svečanosti u Stejt Departmentu, verifikovano je naše članstvo u Alijansi. Bila je to nesumnjiva potvrda ogromnog napretka Crne Gore, potvrda snažnog povjerenja saveznika u naše kapacitete i, na kraju, veliko priznanje i državnoj administraciji, i svim ostalim segmentima crnogorskog društva. … Da i ne pominjem mogućnost da potpredsjednik Sjedinjenih Država dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, što će se dogoditi sjutra, kada očekujemo potpredsjednika Pensa u Podgorici. Za Crnu Goru, jedinu zemlju regiona koju posjećuje drugi čovjek Sjedinjenih Država – to je istorijski trenutak i nesumnjiv znak snažne podrške partnerstvu naše države sa vodećom zemljom svijeta!“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je podsjetio iseljenike i na naš uspješan proces evrospkih integracija u kojem prednjačimo sa otvorenih 28 od 33 pregovaračka poglavlja.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Daleko smo ispred svih ostalih država Zapadnog Balkana u ovom procesu i nema nikakve dileme da ce Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije. Mi vjerujemo da se to može desiti u roku od pet godina, u to uvjeravamo i naše partnere iz Brisela i ostalih ključnih evropskih adresa, i snažno opredjeljelje ove Vlade je da sve kapacitete usmjeri u tom pravcu. Mogu vam reći da su veoma optimistične poruke koje dobijamo od naših evropskih partnera u pogledu napretka koji Crna Gora ostvaruje na svim poljima, kao i u pogledu tog vremenskog roka u kome je realno da ostvarimo i ovaj drugi kljucni vanjskopolitički prioriotet“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer je podsjetio i na uspjeje njegove Vlade kada je riječ o ekonomskim temama.

„Kapitalno važne korake Vlada je u prethodnom periodu preduzela na planu konsolidacije javnih finansija. Morali smo da povlačimo i nepopularne, i radikalne rezove, ali neminovne da bi se stabilizovale javne finansije. Mnogo priče je bilo, podsjetiću, oko naknada za majke sa troje i više djece, koje je prethodna neprincipijelna parlamentarna većina podmetnula kao kukavičje jaje u naš finansijski sistem. Bila je to tempirana bomba u državnom budžetu i bilo je samo pitanje u kom će mjesecu eksplodirati i urušiti održivost budžeta. I ovom prilikom zahvaljujem ogromnoj većini od preko 20 hiljada korisnica ove naknade što je razumjela da je riječ o neodrživom socijalnom davanju. Među njima je i značajan broj žena iz ovog kraja i ja želim da im poručim i ovom prilikom: Vlada će u kreiranju novog, održivog ambijenta socijalnih davanja posebno voditi računa o njima!“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je podsjetio na naš rast BDP-a od 3,2% u prvom kvartalu i izrazio uvjerenje da će rast u prvom polugodištu premašiti 4 procenta.

„Ekonomski rast u prvoj polovini godine zasnovan je na snažnoj investicionoj aktivnosti i rastu lične potrošnje i izvoza, a sve to nam je donijelo i nova zapošljavanja. U prvih šest mjeseci imamo porast zaposlenosti od oko 4 posto, ili blizu sedam hiljada novozaposlenih. Ekonomski rast i rast zaposlenosti uticali su na dalje povećanje prosječne neto zarade koja je u prvoj polovini godine iznosila 510 eura što je najvise u regionu, a vise nego i u pojedinim zemljama EU. Ovo su samo neki realni ekonomski pokazatelji u prvoj polovini godine,i oni nam govore da smo na dobrom putu da sredimo naše javne finansije i stvorimo pretpostavke za još ubrzaniji ekonomski rast. To je naš cilj i ja sa puno realnog optimizma mogu da vam kažem – sigurno ćemo ga otvariti“ – poručio je iseljenicima predsjednik Vlade Duško Marković večeras u Petnjici.

Obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na manifestaciji „Dani iseljenika“ možete preuzeti ovdje ovdje. 

Youtube link: https://youtu.be/1yiuU4HweJE

 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?