Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Majk Pens: Hvala Crnoj Gori na vodećoj ulozi koju ima u odbrani stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana

Objavljeno: 02.08.2017. 03:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens rekao je u utorak uveče u Podgorici da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana i da hrabrost naše zemlje u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svijet.

„Hvala Vam na toploj dobrodošlici koju smo moja supruga i ja doživjeli već na dolasku u Crnu Goru. Velika mi je čast da budem u Vašoj divnoj zemlji i da proslavimo izvanredne odnose građana Crne Gore i građana Sjedinjenih Američkih Država. Posebna mi je čast što sam prvi potpredsjednik Sjedinjenih Država koji posjećuje Crnu Goru“ – rekao je potpredsjednik Pens večeras na svečanoj večeri nazdravljajući predsjednicima države, parlamenta i Vlade, Filipu Vujanoviću, Ivanu Brajoviću i Dušku Markoviću.

Potpredsjednik SAD je na večeri koju je u njegovu čast priredio kao domaćin predsjednik Vlade Duško Marković rekao da prenosi pozdrave predsjednika Donalda Trampa. „Ovo je opipljiv znak naše posvećenosti Crnoj Gori kao najnovijoj članici NATO-a“ – rekao je Majk Pens.

„Bila mi je privilegija da se sretnem sa Vama predsjedniče Vlade“ – dodao je američki potpredsjednik – „prilikom Vaše posjete Bijeloj kući, baš na dan kada je Crna Gora pristupila NATO-u. Čestitali smo Vam tada, Predsjednik i ja, čestitamo Vam sada ponovo. Čestitke na članstvu u NATO-u pokazuju da cijenimo snažno savezništvo i prijateljstvo koje je znatno starije od vašeg relativno kratkog staža u najmoćnijoj i najuspješnijoj obrambenoj organizaciji u svijetu. Americi je čast da slavi naše odnose sa snažnim i slobodnom građanima Crne Gore. Uvjeravam vas da sam ovdje kao dokaz činjenice da Amerika nema male partnere već samo ima snažne partnere. I vjerujem da je moje prisustvo ovdje danas samo prvi korak“ – rekao je večeras potpredsjednik SAD Majk Pens.

Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Potpredsjednik SAD je na kraju zdravice posebno istakao ulogu naše zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

„Zahvaljujem vam na tome što ste domaćin sjutrašnjeg Samita Jadranske povelje i na vodećoj ulozi koju Crna Gora ima odbrani stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana. Vaša hrabrost, posebno u fazi ruskog pritiska nadahnjuje svijet i ja vam čestitam na tome. Za naš savez i za naše prijateljstvo, da bude sve dublje i dublje, za još bliže odnose naroda Crne Gore i Amerike u nezavisnosti i slobodi. Nazdravimo budućnosti“ – rekao je potpredsjednik SAD Majk Pens večeras u Vili Gorica nazdravljajući na svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio predsjednik Vlade Duško Marković.

Predsejdnik Crne Gore Filip Vujanović, koji je u ime naše delegacije nazdravio potpredsjedniku SAD rekao je velika je čast i privilegija izreći riječi dobrodošlice potpredsjedniku SAD i njegovoj delegaciji.

 Služba za odnose s javnošću Vlade Crne GoreSlužba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

„Veoma cijenim tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i SAD. Sa ponosnom govorim da je Crna Gora članica NATO-a i da je naš saveznik jači nego ikad. Predsjednik Donald Tramp je kazao kako dijelimo zajedničke vrijednosti i mi od njih nikad nećemo odustati. Ojačavajući ove vrijednosti mi ćemo naše partnerstvo učiniti još većim. Dragi prijatelji, dižem čašu za prosperitet Amerike, za američko - crnogorske prijateljstvo, za Vaše zdravlje i uspjeh potpredsjedniče i zdravlje i uspjeh Vaše porodice. Neka Bog blagoslovi prijateljstvo Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država“ – zaključio je zdravicu predsjednik Vujanović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Fotografije: Premijer Marković priredio svečanu večeru u čast potpredsjednika SAD Majka Pensa (167 MB)

Video: Potpredsjednik SAD Majk Pens na Vili Gorica - Svečana večera i zdravica - kadrovi

Youtube link: https://youtu.be/Duyk-gtCz5s

Youtube link: https://youtu.be/7lbP6IDIxqY

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?