Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje Koordinacionog tima za za praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima

Sankcije za nelegalne eksploatatore, interventni radovi pod kontrolom

U okviru terenskih aktivnosti Koordinacionog tima za praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima nadležni organi juče su otkrili još jedan slučaj nelegalne eksploatacije. U kasnim poslijepodnevnim časovima službenici komunalne policije Glavnog grada su u koritu rijeke Morače u mjestu Vukovci zatekli jedno fizičko lice koje je bagerom obavljalo nelegalnu eksploataciju šljunka.

U skladu sa moratorijumom, protiv tog lica je podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Predstavnici nadležnih organa, predvođenih koordinacionim timom za praćenje moratorijuma na eksploataciju šljunka i pijeska u crnogorskim vodotocima kontinuirano su na terenu u cilju kontrole poštovanja odluke o zabrani i otkrivanja eventualnih nelegalnih aktivnosti. U prethodnom periodu te aktivnosti rezultirale su podnošenjem značajnog broja krivičnih i prekršajnih prijava protiv fizičkih, pravnih i NN lica.

Aktivnosti na nadzoru poštovanja moratorijuma nastaviće se istim intenzitetom i u narednom periodu, u cilju sprječavanja nelegalne eksploatacije.

Pod kontrolom interventni radovi u koritima Grnčara, Lima i Tare

Koordinacioni tim podsjeća da su na crnogorskim vodotocima u toku interventni radovi za koje je izdata saglasnost, u skladu sa ciljevima uvođenja moratorijuma, o čemu je javnost više puta bila obavještavana. Podsjećamo da je moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz riječnih korita uveden zbog isteka svih koncesionih ugovora, pojave nelegalne i neplanske eksploatacije, te zbog nepostojanja projekata regulacije vodotoka. Takođe, prilikom donošenja moratorijuma, najavljeno je da će se dati saglasnost za obavljanje interventnih regulacionih radova u cilju uklanjanja sprudova koji bi predstavljali uska grla u koritima rijeka u periodu povećanja nivoa vode.

Aktuelni interventni radovi u riječnim koritima predstavljaju nastavak aktivnosti na regulisanju i zaštiti vodotoka, do donošenja regulacionih planova. Kako bi se na vrijeme spriječile negativne posledice prvih jesenjih kiša, realizacija navedenih aktivnosti sprovodi se u periodu od 1. jula do 31. avgusta. Radovi se sprovode u saradnji sa organima lokalne samouprave, uz stručni nadzor i svakodnevnu kontrolu od strane komunalne policije, komunalne inspekcije i vodoprivrednog inspektora Uprave za inspekcijske poslove.

Regulacionim interventnim radovima obuhvaćene su opštine Gusinje, Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin, a to su vodotoci Grnčar, Lim i Tara.

Interventni radovi su neophodni jer erozioni procesi u rječnim slivovima prouzrokuju unošenje u vodotoke velikih količina šljunkovitog, pjeskovitog i drugog materijala, što prouzrokuje formiranje sprudova, meandriranje vodotoka, rušenje obala, plavljenje i erodiranje poljoprivrednog zemljišta na priobalnom prostoru. Navedeni problemi bi se vremenom mogli povećavati ukoliko se ne reaguje preventivno na uređenje slivova i regulaciju rječnih tokova. Da bi se negativni procesi djelimično ublažili neophodno je, kao hitne intervencije, izvršiti uklanjanje dijela nataloženog materijala iz rječnih korita na kritičnim dionicama, a dio tog materijala ugraditi u zaštitne nasipe duž erodiranih obala, što je i cilj regulacionih radova koji će se sprovesti do kraja avgusta.


Koordinacioni tim za praćenje moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa u crnogorskim vodotocima
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?