Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Marković-Pens: Odnosi CG i SAD strateški, partnerski i prijateljski, CG za primjer u regionu

Objavljeno: 02.08.2017. 20:40 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Predsjednik Vlade Duško Marković i potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens zajednički su ocijenili tokom zvaničnih razgovora vođenih u srijedu prije podne u Podgorici da su crnogorsko-američki odnosi strateški, partnerski i prijateljski, da se razvijaju na dobrobit dviju država i dvaju naroda i da je u obostranom interesu produbljivanje saradnje na ekonomskom planu. Predsjednik Marković i potpredsjedik Pens posebno su istakli da je Crna Goda stratreški okrenuta Zapadu i zapadnom sistemu vrijednosti i da u nastavku tog puta računa na punu podršku SAD, da tu podršku ima i da će biti uložen trud da ta podrška u neposrednoj budućnosti bude otjelotvorena i na ekonomskom planu.

Premijer Marković se još jednom zahvalio potpredsjedniku Pensu na posjeti rekavši da je današnji dan istorijski za Crnu Goru i da će ga pamtiti generacije. Predsjednik Vlade Crne Gore zahvalio se Sjedinjenim Američkim Državama i na dosadašnjoj podršci Crnoj Gori rekavši da su svi naši uspjesi i dobri rezultati istovremeno i američki uspjesi. Premijer je istakao činjenicu da su SAD vjerovale u Crnu Goru i u naše kapacitete i dodao da Crna Gora to ne zaboravlja.

Sagovornici su, razgovarajući na temu ekonomije, postigli punu saglasnost o potrebi snažnijeg prisustva američkih investitora u Crnoj Gori. Predsjednik Marković je tom prilikom istakao naš interes da, uz investicije iz SAD, prije svega unapređujemo preduzetnička i upravljačka znanja i rekao da će lično biti na raspolaganju svakom američkom investitoru kako se on ne bi izgubio u šumi naše administracije koja još uvijek sazrijeva. Potpredsjednik Pens je najavio i lični angažman na tome da renomirani američki investitori dođu u Crnu Goru kao i da našu zemlju prvom prilikom posjeti američki ministar trgovine Vilbur Ros, i sam instaknuti investitor. Potpredsjednik SAD je, u kontekstu stvaranja još povoljnije klime za investitore rekao da u potpunosti podržava napore Vlade na unapređenju vladavine prava i funkcionisanja pravne države.

Potpredsjednik SAD Majk Pens je, govoreći o našoj zemlji, ocijenio da su pred Crnom Gorom velike mogućnosti. „Podržavamo vas jer vjerujemo da Crna Gora ima sjajnu budućnost“ – rekao je Potpredsjednik posebno ističući ulogu naše zemlje u regionu Zapadnog Balkana. „Crna Gora može da bude primjer na Zapadnom Balkanu. Vi ste primjer zdrave demokratije i zdrave privrede koja treba da bude uzor regionu“ – rekao je potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens.

Predsjednik Marković je informišući potpredsjednika SAD o političkoj situaciji u našoj zemlji ponovio spremnost da otvori dijalog sa dijelom opozicije, što je potpredsjednik SAD podržao ocijenivši da opozicione stranke treba da se vrate u parlament.

Potpredsjednik Pens je ponovio da Crna Gora ima punu podršku Sjedinjenih Država u istrazi i suđenju optuženima za događaje iz oktobra 2016.

Potpredsjednik SAD Majk Pens zahvalio se na kraju razgovora još jednom premijeru Markoviću i građanima Crne Gore na toplom dočeku rekavši da je o tome u telefonskom razgovoru sinoć lično informisao predsjednika SAD Donalda Trampa. Istovremeno je potpredsjednik Pens prenio i lične pozdrave predsjednika Trampa i državnog sekretara Reksa Tilersona predsjedniku Vlade Dušku Markoviću koji je uzvratio pozdrave.
 
 
 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?