Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković razgovarao sa liderima regiona učesnicima Samita Jadranske povelje

Objavljeno: 02.08.2017. 21:17 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković sastao se u srijedu u Podgorici na marginama Samita Jadranske povelje sa liderima država učesnica Samita. Zajednička ocjena na svim sastancima je da je odlične odnose naše zemlje i svake od država regiona moguće unapređivati posebno na ekonomskom planu.

Služba za odnose s javnošćuPredsjednik Marković i predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazili su zadovoljstvo kvalitetom odnosa dviju država. Izražena je obostrana saglasnost o tome da bi tokom narednih nekoliko mjeseci trebalo održati zajedničku sjednicu dviju vlada bilo u Podgorici ili u Beogradu. Predsjednik Marković je informisao premijerku Brnabić o odlčnom napretku gradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare i izrazio zadovoljstvo činjenicom da se i u Srbiji radi na kvalitetnom putnom povezivanju sa Crnom Gorom. Premijerka Brnabić je informisala predsjednka Markovića da će se nakon sadašnjeg prioriteta Srbija odmah fokusirati na pravac ka Crnoj Gori. Otvoreno je i pitanje proširenja kapaciteta putnog graničnog prelaza na dionici Bijelo Polje – Prijepolje.

Na sastanku predsjednika Markovića sa premijerom Republike Albanije Edijem Ramom istaknuta je mogućnost rada na zajedničkoj valorizaciji resursa Skadarskog jezera. Premijera Ramu posebno se zanimalo za stanje u pograničnom dijelu Crne Gore. Predsjednik Marković je u vezi sa tim istakao odličnu saradnju Vlade sa strankama koje okupljaju Albance u Crnoj Gori.

Predsjednik Marković i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić saglasili su se da je članstvo naše zemlje u NATO-u dobro za cio region. Istovjetnu ocjenu iznio je i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković. Premijeri Zvizdić i Plenković posebno su istakli važnost članstva Crne Gore u NATO-u.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Marković čestitao je premijeru Republike Makedonije Zoranu Zaevu na izbornoj pobjedi i formiranju Vlade rekavši da naša zemlja snažno podržava nastavak procesa evropskih i evroatlantskih integracija Makedonije. Premijer Zaev se zahvalio Crnoj Gori na organizaciju Samita Jadranske povelje i čestitao Crnij Gori na članstvu u NATO-u. „Radujemo se svakom Vašem uspjehu“ – rekao je premijer Zaev predsjednuku Vlade Crne Gore.

Predsjednik Republike Kosovo Hašim Tači istakao je da između dviju susjednih i prijateljskih država nema otvorenih pitanja i ocijenio da se odnosi razvijaju kvalitetno i na korist građana i Crne Gore i Kosova. Predsjednici Marković i Tači posebno su istakli prijateljstvo i partnerstvo u teškim situacijama u prošlosti ističući da je to zalog za dobre i sadržajne sadašnje i buduće odnose.

 

 

 

  

 

  

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?