Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik SAD Majk Pens: Rusija destabilizuje Zapadni Balkan, SAD podržavaju zemlje regiona na putu ka EU i NATO-u

Objavljeno: 02.08.2017. 19:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens poručio je u srijedu lierima zemalja Zapadnog Balkana da je Rusija nastojala da destabilizuje region Zapadnog Balkana i da međusobno podijeli ovaj i ostatak Evrope, ali da snažno SAD podržavaju zemlje regiona dokle god su one na putu ka EU i NATO-u.

„Kao što dobro znate, Rusija i dalje traži ponovno iscrtavanje međunarodnih granica silom. A ovdje na Zapadnom Balkanu Rusija je radila da destabilizuje Region, da podrije vaše demokratije i da vas podijeli međusobno i od ostatka Evrope. Namjere Rusije bile su skoncentrisane prošle godine kada su moskovski agenti pokušali da naruše izbore i čak ubiju premijera i tako razuvjere crnogorski narod od ulaska u NATO“ – rekao je potpredsjednik Pens na Samitu Jadranske povelje u Podgorici na kojem su pored premijera naše zemlje Duška Markovića, učestvovali predsjednici Vlada Makedonije Zoran Zaev, Hrvatske Andrej Plenković, Albanije Edi Rama, Slovenije Miroslav Cerar, Srbije Ana Brnabić kao i predsjednik Kosova Hašim Tači i predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Potpredsjednik Pens je rekao da ga je predsjednik SAD Donald Tramp lično poslao u Crnu Goru kao znak trajne predanosti Sjedinjenih Američkih Država Zapadnom Balkanu i da će SAD nastaviti da podržavaju svaku od država regiona dok nastavlja zajedničku budućnost.

„Nema nikakve sumnje: Jadranska povelja ispunjava svoju svrhu kako bi se države Zapadnog Balkana približile najuspješnijem odbrambenom savezu u istoroji, samom NATO-u“ – rekao je potpredsjednik SAD podsjećajući na proces širenja ove Povelje.

Potpredsjednik SAD u govoru je više puta istakao važnost članstva Crne Gore u NATO-u.

„Posebna je čast za mene da budem ovdje danas kao prvi potpredsjednik SAD koji je ikada posjetio Crnu Goru“ – rekao je potpredsjednik Pens.

Govoreći o našoj zemlji potpredsjednik Pens se zahvalio predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću na vođstvu i gostoprimstvu.

„Imao sam tu privilegiju da lično čestitam premijeru Markoviću u Bijeloj kući u onom istorijskom danu. Gospodine predsjedniče Vlade, u ime predsjednika Trampa, i ovdje sa ostalim NATO saveznicima, dopustite mi da Vam zahvalim na Vašem vođstvu i dopustite mi da Vama i narodu Crne Gore još jednom za uspješno pristupanje NATO-u“ – rekao je potpredsjednik SAD Majk Pens prekinut aplauzom.

Potpredsjednik SAD pozvao je ovu generaciju lidera država regiona da se hrabro obračunaju sa korupcijom i izgrade odgovorne i transparentne vlade i ojačaju ekonomiju kao i da ostave iza sebe svađe iz prošlosti.

Youtube link: https://youtu.be/QmJxbMHAfRQ

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Cio govor potpredsjednika Pensa na engleskom dostupan je na sajtu Bijele kuće: https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/08/02/remarks-vice-president-adriatic-charter-summit

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?