Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Srđan Darmanović: Počastvovani smo Samitom u CG, poslate važne poruke za cio region

Objavljeno: 02.08.2017. 22:59 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović rekao je na konferenciji za medije po zavšetku Samita Jadranske povelje da naša zemlja izražava posebno zadovoljstvo što je sa Republikom Makedonijom organizovala ovaj skup – kao najvažnijo politički događaj od obnove nezavisnosti naše zemlje.

„Počastvovani što su naš strateški partner – Sjedinjene Američke Države – odlučile da nam ukažu čast dolaskom ovako visokog gosta nepuna dva mjeseca nakon našeg učlanjenja u NATO. To je potvrda čvrstih veza i strateškog partnerstva naše dvije zemlje. Ono kroz istoriju nikada nije prekinuto. Nakon obnove državnosti Crne Gore 2006. godine ono je samo jačalo, a 5. juna 2017. ono je nepovratno učvršćeno“ – rekao je ministar Darmanović posebno ističući i činjenicu da je naša zemlja domaćin i liderima regiona i mjesto ohrabrenja za budućnost. Uvjereni smo da je današnji sastanak poslao snažne poruke i da smo danas dali snažan zamajac regionalnoj saradnji u oblasti bezbjednosti i šire. To je u svom izlaganju potvrdio veoma jasno i potpredsjednik Majk Pens. Počastvovani smo da je iz Crne Gore poslao ovako važne ohrabrujuće poruke našem regionu. To je za nas signal da je nova američka administracija snažno posvećena evroatlantskoj perspektivi regiona, ali istovremeno da promoviše regionalnu saradnju u dostizanju ovog cilja“ – rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Ministar je, govoreći o našoj zemlji rekao da je Crna Gora prepoznata kao faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

„Nemamo neriješenih pitanja ni sa jednom susjednom državom. Kao članica NATO-a i zemlja koja je najdalje odmakla u integraciji u Evropsku uniju snažno ćemo se zalagati za zadržavanje fokusa Alijanse i Unije na Zapadni Balkan i uspješan završetak tih integracija“ – rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore.

Zajključio je da će naša zemlja dijeliti svoja iskustva sa svima u reformskim procesima i da vjeruje da će region postati područje mira i prosperitieta. U tom smisliu, rekao je ministar, Jadranska povelja se pokazala kao odličan primjer kako regionalna saradnja treba da izgleda u praksi.
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?