Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

PV Duško Marković na Samitu WB6: Ovi sastanci otvaraju prilike za dalji rast i nova zapošljavanja

Objavljeno: 26.08.2017. 19:55 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Fotografije: Predsjednik Vlade Duško Marković na neformalnom samitu WB6 u Draču (31.6 MB)

  

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je danas Draču, gdje je učestvovao na jednodnevnom neformalnom sastanku predsjednikâ vladâ država Zapadnobalkanske šestorke (WB6), da ovakvi sastanci zemljama regiona daju priliku da u okviru dogovorene platforme obezbjeđuju dalji rast, nova zapošljavanja, posebno za mlade ljude, i veći nivo kvaliteta života.

„Sama činjenica da premijeri zemalja Zapadnog Balkana se često na ovakav način sastaju i razgovaraju na ovu temu jeste garancija da ćemo imati rezultate iz takvog načina rada. Kada su u pitanju nacionalni interesi i nacionalna ekonomija, znate da smo za ovih šest mjeseci uspjeli da obezbijedimo zavidan nivo finansijske konsolidacije i da podignemo nivo ekonomskog rasta. Rekao bih da svi podaci koje imamo za šest mjeseci govore da je rast naše ekonomije otprilike na nivou četri odsto. Ali to nije dovoljno, ni taj rast nije dovoljan da bi dostigli nivo kvaliteta života građana Evropske unije. I ovakvi sastanci nam daju priliku da u okviru dogovorene platforme obezbjeđujemo dalji rast, nova zapošljavanja, posebno za mlade ljude, i veći nivo kvaliteta života“ – izjavio je predsjednik Marković u pauzi Samita.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Kako je istakao, današnji sastanak predstavlja nastavak dobre uspostavljene prakse regiona gdje se premijeri redovno sastaju i razgovaraju o svim pitanjima koja su važna za ekonomiju i ukupan razvoj. Naveo je da je danas bilo riječi i o trgovinskim barijerama, unapređenju trgovine, kvalitetnijem rješavanju problema koji postoje između država, većem nivou saradnje privrdenih komora, kao i da su sastanku prisustvovali i predsjednik Privredne komore Srbije, kao koordinator Upravnog odbora privrednih komora regiona i Svjetska banka, koje se na svoj način uključuje u čitav projekat.

„Veoma sam zadovoljan, idemo dalje, vjerujem da će Crna Gora do kraja godine biti domaćin jednog ovakovog susreta i to će donijeti značajne benefite svim zemljama u regionu, a sasvim sam siguran i Crnoj Gori i njenoj ekonomiji i njenim građanima“ – ocijenio je predsjednik Vlade.

Na Samitu su pored predsjednika Vlade Duška Markovića, učestvovali i predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama, koji je bio domaćin skupa, predsjednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Kosovo Isa Mustafa, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, kao i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han i potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler.

Komesar Han rekao je na Samitu da Berlinski proces daje dovoljno prostora za saradnju i da je na državama regiona da konkretizuju implementaciju Akcionog plana usvojenog u Trstu.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, izjavila je da se na Samitu najviše razgovaralo o implementaciji na operativnom nivou Akcionog plana usvojenog u Trstu. Kako je istakla, dogovoreno je osnivanje koordinacione grupe na nivou nacionalnih koordinatora, veće uključivanje privatnog sektora i privrednih komora regiona, kao i mogućih finansijera, kreditora i donatora koji će pratiti implementaciju ovog Akcionog plana.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Youtube link: https://youtu.be/YDXpDhW7JoA

 

Youtube link: https://youtu.be/9GaqEgLOPww

 


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?