Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković razgovarao sa princom bin Talalom: Kingdom Holding Company iskazala interes za projekte u Crnoj Gori

Objavljeno: 27.08.2017. 00:51 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
     
 

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se u subotu sa saudijskim biznismenom, investitorom i filantropom, princom Alvalidom bin Talalom bin Abdulazizom Al Saudom, koji dio odmora provodi u Crnoj Gori. Glavna tema sastanka, upriličenog na prinčevoj jahti „Kingdom 5KR“ usidrenoj ispred Budve, bila je mogućnost njegovog investiranja u Crnoj Gori.

Predsjednik Vlade je upoznao princa bin Talala sa ekonomskim i investicionim potencijalima naše zemlje ocijenivši da je Crna Gora počastvovana njegovim dolaskom i zainteresovanošću za investicije. „Vaš boravak u Crnoj Gori je prilika koju ne želimo da propustimo“ – rekao je predsjednik Marković. Premijer je u kontekstu investicione klime, kao dominante preokupacije renomiranih ivestitora poput princa bin Talala, posebno naglasio činjenicu da je naša zemlja nepovratno na putu zapadnih integracija i evropskog i evroatlantskog civilizacijskog sistema vrijednosti. Premijer je istakao i to da je Crna Gora država međuetničkog sklada što je čini još atraktivnijom za investicije prinčeve Kingdom Holding Company imajući u vidu njegove svetonazore.

Upoznajući Princa sa političkom, društvenom i ekonomskom situacijom u našoj zemlji Premijer je posebno istakao dobre rezultate fiskalne konsolidacije kao i činjenicu da Crna Gora ima najveći privredni rast u regionu naglasivši da je sada jedan od prioriteta Vlade jačanje institucija države, među ostalim i zato da bismo investicioni ambijent, premda je on najpovoljniji u regionu, učinili još atraktivnijim. „To govori o našem strateškom opredjeljenju i o našoj viziji da se dalje razvijamo kao prestižna turistička destinacija“ – rekao je predsjednik Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Princ bin Talal je pozdravio i ocijenio mudrim strateško opredjeljenje Crne Gore da razvija elitni turizam iznijevši konkretne primjere država koje su zahvaljujući sličnim odlukama doživjele turistički procvat. U tom kontekstu Princ je iskazao interesovanje za saradnju.

Na sastanku koji je protekao u poslovnoj, ali izuzetno srdačnoj atmosferi, princ bin Talal se interesovao za određene konkretne lokacije rekavši da bi mu bilo zadovoljstvo da kao investitor doprinese razvoju Crne Gore. Princ Alvalid bin Talal bin Abdulaziz Al Saud je ocijenio na kraju sastanka da bi za konkretizaciju daljih aktivnosti bilo najefikasnije da sa predsjednikom Vlade Crne Gore bude u direktnom kontaktu kako bi dvije strane u što kraćem roku pokušale da dogovore saradnju na konkretnim projektima.

Princ Alvalid bin Talal dva puta je od strane Magazina Forbs proglašen jednim od najkreativnijih investitora u svijetu, dok njegova Kingdom Holding Company predstavlja jednu od najuspješnijih i najdiversifikovanijih međunarodnih kompanija. Vrijednost kompanije procijenjena je na 17 milijardi dolara.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆUSLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Princ bin Talal najveći je pojedinačni akconar Citigroupe, drugi po broju dionica akcionar 21st Century Foxa. Takođe je vlasnik pariskog hotela Four Seasons George V kao i suvlasnik u hotelskim lancima Four Seasons i Mövenpick.

Youtube link: https://youtu.be/wPsQJ6DehHk

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?