Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Žabljak: Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja u korist rekordne turističke sezone

Objavljeno: 31.08.2017. 02:43 Autor: MPRR
MPRRMPRR
Tokom radne posjete Žabljaku, gdje se obratio poljoprivrednim proizvođačima na svečanosti povodom potpisivanja ugovora o podršci preradi, kroz projekat IPARD like 2.2, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović, sa saradnicima, razgovarao je i sa predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa predsjednikom Opštine Veselinom Vukićevićem.

Tokom razgovora istaknuto je obostrano zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom, ali i rezultatima zajedničkih projekata lokalne smouprave i Vlade na poboljšanju uslova za razvoj preduzetništva, posebno u dijelu poljoprivredne proizvodnje i poboljšanju uslova za život i rad stanovnika u ruralnim područjima.

„Utisci su veoma pozitivni. Zajednički smo podijelili zadovoljstvo zvog turističke sezone koja još uvijek traje na Žabljaku i koja je ove godine zabilježila rekordne rezultate, fizičko povećanje posjete više od 60 odsto“, kazao je nakon posjete potpredsjednik Simović.

On je dodao da je posebno zadovoljstvo iskazano zajedničkim rezultatima koje su postignuti u prethodnom periodu, a koji su omogućili da turistička sezona prođe na najbolji mogući način. „Prije svega mislim na vodosnabdijevanje Žabljaka, gdje smo konstatovali da smo interventnim mjerama koje je organizovala Vlada, u jednoj veoma specifičnoj i hidrološki teškoj godini uspjeli da Žabljak tokom sezone ima maksimalno moguće uredno vodosnabdijevanje“, kazao je Simović, dodajući da su izvučene i pouke šta treba uraditi u narednom periodu kako bi taj problem trajno riješili u narednim godinama kada se očekuje i još bolje turističke godine.

Tokom sastanka u Opštini, analizirani su i drugi projekti realizovani u saradnji sa Ministarstvom poljopriverde, vezano za rješavanje pojedinačnih projekata vodosnabdijevanja u seoskim sredinama. Iskazano je i zadovoljstvo zbog sve većeg broja poljoprivrednih proizvođača koji koriste mjere i projekte bespovratne podrške za unapređenje proizvodnje, sa iskazanim opredjeljenjem da treba pojačati animiranje potencijalnih korisnika sredstava koje su crnogorskoj poljoprivredi na raspolaganju u sve izdašnijem obliku.
MPRRMPRR
Posjeta potpredsjendika Vlade bila je prilika da se razmotri ralizacija kapitalnog budžeta za ovu opštinu, uz ocjenu Simovića da je potrebna nova dinamika i novi intenzitet, kako bi se sve što je planirano uspješno i realizovalo, te da će sa nivoa Vlade tome biti posvećena posebna pažnja.

Posjeta Agrobiznis centru za Simovića je bila prilika, kako je kazao, da ohrabri zaposlene da budu još aktivniji u komunikaciji i pomoći poljoprivrednim proizvođačima, kojima je potrebna pomoć kako bi uspješno i masovnije aplicirali za projekte podrške i mjere iz Agrobudžeta.

MPRRSimović je tokom posjete Žabljaku obišao i farmu HM Durmitor, koja drži više stotina ovaca i goveda, i bavi se organskom proizvodnjom koju plasira kroz turističku privredu. Simović je, kako je kazao, ohrabren onim šta je vidio na farmi, koja je rekonstruisana, koja ima značajan stočni fond, sa specifičnom rasom angus goveda. Posebno su ga ohrabrile novi investicioni planovi vlasnika vezani za širenje stočnog fonda i jačanje prerade i u dijelu mljekarstva i mesne industrije.

Kao i tokom svake dosadašnje posjete opštinama u Crnoj Gori, Simović nije propustio priliku da razgovara sa predstavnicima Područne jedinice Uprave za šume. „Osnovna moja poruka bila je usmjerena na potrebu dodatne brige i pažnje u odnosu na šumske reusurse. Potrebe kontionuirane kontrole u odnosu na ponašanja koncesionara koji su dobili šumu na korišćenje na ovom području. Šuma se može eksploatisati u skladu sa programima gazdovanja, čuvajući šumski red, ali i pokazujući adekvatan odnos prema interesima i potrebi lokalnih zajednica, a posebno u dijelu očuvanja seoske infrastrukture i puteva“, poručio je tim povodom Simović.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević, ističući da su potencijali ovog kraja poljoprivreda, turizam, drvna industrija i uslužne djelatnosti, kazao je da lokalna samouprava ulaže maksimalne napore da, uz pomoć Vlade, valorizuje sve svoje potencije. Posebni napori se ulažu u realizaciju projekata kojim će stvoriti uslove da život i rad stanovnika na selu učine boljim. Posebno je istakao izuzetnu podršku Ministarstva poljoprivrede, u finansijskoj pomoći poljoprivrednicima i realizaciji infrastrukturnih projekata značajnih za žabljačko selo.







PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?