Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar prosvjete Damir Šehović: nastavlja se istraga o prepisivanju od Hrvatske – ova Vlada će stati na put plagiranju

Objavljeno: 01.09.2017. 00:00 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Ministar prosvjete Damir Šehović saopštio je na konferenciji za medije nakon 38. sjednice Vlade da još uvijek nije završena izrada detaljnog izvještaja o podudarnosti crnogorskog kurikuluma sa hrvatskim ali da je na osnovu do sada raspoloživih informacija Zavoda za školstvo, jasno da je najveći broj predmetnih programa u crnogorskoj reformi školstva autentičan; da kod nekih predmetnih programa postoje određene podudarnosti u tekstu koje se i dalje provjeravaju, a koje ne dovode u pitanje kvalitet same reforme, da je evidentan propust koji je napravljen kod predmetnog programa za fizičko vaspitanje, jer je potvrđena značajna podudarnost ovog predmetnog programa sa istim u Hrvatskoj.
   
„U tom smislu sam dužan da saopštim da su članovi tročlanog ekspertskog tima, koji su radili na izradi programa za fizičko vaspitanje podnijeli neopozive ostavke na članstvo u Radnoj grupi i time preuzeli svoj dio odgovornosti, kao i da su se obavezali da honorare koje su dobili za taj posao vrate u budžet” – rekao je ministar Šehović.

Ministar je rekao da će Ministarstvo prosvjete zatražiti od Zavoda da formira novu Radnu grupu koja će izvršiti reviziju ovog predmetnog programa i naglasio da će nakon toga novi predmetni program biti dostavljen na izjašnjenje Nacionalnom savjetu za obrazovanje.

Problem koji se pojavio, rekao je ministar Šehović, ubrzao je potrebu izrade novog zakona kojim će biti spriječeno plagiranje koji je bio planiran za IV kvartal ove godine.

„Koliko sjutra, iniciraću i formiraću radne grupe za izradu novog zakona o plagijatima, odnosno o akademskom integritetu, u čiji sastav ću pozvati predstavnike civilnog sektora, ali i sve one koji pokažu interesovanje za učešće“ – rekao je ministar prosvjete na konferenciji za medije.

Ministar prosvjete rekao je, odgovarajući na pitanje novinara, da će naredne sedmice inicirati izbor novog Nacionalnog savjeta za obrazovanje.
    
Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović saopštio je da je novim zakonom definisana oblast planiranja i oblast izgradnje, kao i oblast legalizacije bespravnih objekata, koja je postajući dio ovog sistemskog zakona značajno uprošćena i pojeftinjena.

Generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu Danijela Stolica predstavila je Informaciju o otkupu jagnjadi i instrukciju o evidencijama otkupa i plaćanja PDV-a za 2017. godinu.

Stolica je naglasila da uvažavajući stanje na terenu, odnosno sušu koja je proizvela probleme poljoprivrednim proizvođačima, Vlada je danas donijela odluku da se od sjutra, odnosno od 1. septembra što je značajno ranije nego prethodnih godina, krene sa organizovanim otkupom jagnjadi.

“Otkupna cijena žive vage će biti 2.30 €, a ta otkupna jagnjad će po povoljnim cijenama biti plasirana kao i ranije Savezu udruženja penzionera Crne Gore, po povoljnoj cijeni 4.30€ po kilogramu,”- kazala je generalna direktorica Direktorata za poljoprivredu.

   

Link na konferenciju za medije: https://youtu.be/P85nG_Ru1qA
   
 

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE 

 

 

 

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?