Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa potpredsjednikom EBRD-a: Evropska banka za obnovu i razvoj će pomoći dalji razvoj Crne Gore

Objavljeno: 01.09.2017. 00:40 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
   
Crna Gora je u prethodnih osam mjeseci ostvarila napredak u konsolidaciji javnih finansija, ekonomskom rastu i poboljšanju poslovnog ambijenta, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na sastanku sa potpredsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Pjerom Elbornom, koji je pohvalio uspjehe na političkom i ekonomskom planu koje je naša država ostvarila u prethodnom periodu.

Premijer je precizirao da je od početka 2017. godine naplaćeno 27 miliona eura prihoda više nego u istom periodu prošle godine, kao i 7,4 miliona eura više nego što je bilo planirano za ovu godinu. Crna Gora, dodao je on, bilježi zapažen rast ekonomije, koji, prema procjenama za šest mjeseci, iznosi više od četiri odsto. Predsjednik je istakao snažan zamah investicione aktivnosti i ocijenio da vjeruje da je tome doprinijelo učlanjenje u NATO. Pozitivnim za Crnu Goru i njen dalji razvoj ocijenjene su evropske integracije, koje su, kako je kazao premijer Marković, u posebnom fokusu rada Vlade.

Dosadašnju saradnju sa EBRD-om je ocijenio pozitivnom i stimulativnom za crnogorski razvoj i napredak, zahvalivši se na podršci kroz ukupno 55 projekata vrijednih preko 530 miliona eura. Ukupna vrijednost projekata finansiranih od strane EBRD-a koji se trenutno realizuju je 360 miliona eura, a ukupne investicije EBRD-a po glavi stanovnika, prema riječima Elborna, su najveće u Crnoj Gori.

Osvrćući se na značaj stranih ulaganja i povoljan biznis ambijent, Elborn je kazao da je EBRD voljna da pomogne u dijelu unapređenja investcione klime i ukazao na činjenicu da strani investitori, pri donošenju odluke o ulaganju kapitala, često razmatraju i regionalni kontekst u kojem se država nalazi. U tom kontekstu je istakao značaj snažne ekonomske regionalne integracije i pozdravio aktivnosti koje se na tom planu realizuju kroz Berlinski proces. Zajednički je konstatovan značaj implementacije Akcionog plana usvojenog na nedavno održanom Samitu u Trstu.

Sagovornici su se saglasili i oko potrebe valorizacije potencijala u poljoprivredi, zelenoj energiji i infrastrukturi. U tom kontekstu je naglašena važnost izgradnje autoputa Bar-Boljare, rekonstrukcije željezničke infrastrukture i valorizacije aerodroma koji su od izuzetnog značaja za unaprjeđenje turizma. Predsjednik Marković je kazao da Vlada trenutno sagledava mogućnosti razvoja sveukupnog koncepta valorizacije aerodroma, kako bi postali moderni aerodromi i bili dio kvalitetnije ukupne saobraćajne infrastrukture koji bi obezbijedili veću dostupnost Crne Gore. U kontekstu sagledavanja njihovog razvoja, Vlada razmišlja i o modelu finansiranja koji neće ugroziti javne finansije.

EBRD je iskazao spremnost da pomogne Crnoj Gori na svim poljima važnim za njen dalji napredak i razvoj.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE
 
 
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?