Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković sa potpredsjednicom Zaharijevom: Bugarska snažno podržava evropsku perspektivu Crne Gore

Objavljeno: 01.09.2017. 17:37 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
 
 

Bugarska snažno podržava nastavak proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan, a Crna Gora je najdalje odmakla u procesu evropskih integracija i može biti primjer drugima, kazala je potpredsjednica Vlade za reformu pravosuđa i ministarka vanjskih poslova Republike Bugarske Ekatarina Zaharijeva na sastanku sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem.

Ocijenivši da Balkan još nije stabilan, premijer Marković je istakao važnost jasne evropske perspektive za države regiona, ali i pohvalio regionalnu ekonomsku saradnju koja je dogovorena kroz Berlinski proces. On je dodao da je Vlada snažno posvećena evropskoj agendi i iskazao očekivanje da se naredne godine, za vrijeme bugarskog predsjedavanja EU, snažnije krene u fazu pregovora koja podrazumijeva zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

Zaharijeva je obećala nastavak podrške Crnoj Gori na putu ka EU ističući da Berlinski proces može biti priprema za ubrzani proces evropskih integracija, a ne zamjena za njega. Pozitivnim je ocijenila jačanje regionalne ekonomske saradnje, dogovorene na Samitu u Trstu. Potpredsjednica bugarske Vlade je iskazala uvjerenje da Crna Gora u narednih pet godina može završiti pregovore sa EU i postati njena punopravna članica.

Predsjednik Marković je podsjetio na istorijski uspjeh, učlanjenje države u NATO, i istakao benefite koje ono donosi građanima – mir, stabilnost i sigurnost ali i ekonomski prosperitet kroz sve veće interesovanje stranih investitora koji u Crnu Goru donose ne samo novac već i znanja i vještine upravljanja velikim projektima.

Zajednički je konstatovana potreba oplemenjivanja odličnih bilateralnih političkih odnosa jačom ekonomskom saradnjom i razmatrani modeli povezivanja privrednika dvije države. Potencijali Crne Gore su brojni, a posebno se ističu oni u energetici i infrastrukturi, oblastima u kojima treba ojčati veze naše države i Bugarske.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?