Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

„Iskra u katunskom kršu“ rezultat preduzetničkog duha i podrške države i EU

Objavljeno: 05.09.2017. 23:23 Autor: MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović danas je na Cetinju posjetio pogon za obradu i sušenje mesa kompanije “Gornič, jednu od kompanija koje su završile ili privode kraju investicije realizovane kroz IPARD like 2 projekat namijenjen bespovratnoj podršci prerađivačkom sektoru u poljoprivredi.
MPRRMPRR
Simović je tom prilikom saopštio da se ovih dana širom Crne Gore privode kraju 34 investicije u sektor prerade animalnih i biljnih proizvoda, koje znače novi kvalitet i iskorak u sektroru proizvodnje hrane u Crnoj Gori. „Zadovoljan sam što je ukupna vrijednost 34 investicije oko 5,8 miliona eura i što su preduzetnici dobili bespovratnu podršku na bazi IPARD like 2 projekta u iznosu 2,2 miliona eura. Maksmalna podrška kreće se i više od 100 hiljada eura po jednom privrednom subjektu“, kazao je Simović, izražavajući zadovoljstvo što je danas obišao jednog od korisnika projekta - kompaniju Gornič, zajedno sa šefom Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori Hermanom Spicom, kao i gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem.

Izražavajući zadovoljstvo današnjom posjetom Cetinju iz više razloga, Simović je kazao da ga posebno ohrabruje činjenica da je od ukupnog broja investicija koje su podržane kroz projekat (34), sa područja opštine Cetinje podržano 14 privrednih subjekata. „Osam koji se bave prizvodnjom mesa na tradicionalan način, četiri sirare i dvije vinarije. Dakle, 14 subjekata koji su investirali 2,5 miliona eura i dobili bespovratnu podršku od 1,2 miliona eura. Realizovanim investicijama su dostigli nove standarde i poboljšali nivo kategorije objekata, i time povećali svoju konkurentnost i spremnost za nastup na regionalna i evropska tržišta“, kazao je Simović.
MPRRMPRR
U unapređenje proizvodnje u kompaniji “Gornič”, nabavkom najsavremenije tehnološke opreme u dijelu za sušenje mesa, ukupno je kroz ovaj projekat investirano oko 211 hiljada eura. Bespovratna podrška, finansirana od strane EU i Vlade Crne Gore, iznosila je oko 88,6 hiljada eura.

Simović je dodao da je poseban kvalitet u tome što svi ovi projekti podrazumijevaju da će se u njima obezbijediti nova zapošljavanja. „Gornič koji zapošljava 15 radnika planira da otvori novih deset radnih mjesta. Siguran sam da će i u ostalim projektima biti značajan broj novih radnih mjesta. To su naši zajednički ciljevi, a posebno je zadovoljstvo što se ova investicija, kao i mnoge druge u Cetinju realizuju u ruralnom području, da kažem simbolično u ljutom katunskom kršu. I ta „iskra u kamenu“ koju danas ovdje svi zajedno primjećujemo i kojoj se radujemo - novi kvalitet i novi standardi, nastaje kao rezultat preduzetništva porodice Martinović i ostalih privrednika i njihovih zaposlenih, njihove decenijske tradicije u proizvodnji i poslovanju, i zajedništva sa partenrima iz EU i pretpistupnim fondovima, kao i partnerstvom sa resornim ministarstvom i Vladom, uz nezaobilaznu ulogu Prijestonice koja i ovom i ostalim projektima kreira podsticajan ambijent za razvoj i zamah preduzetništva“, kazao je Simović.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede danas je tim povodom sa Cetinja i Gorniča poslao poruku ohrabrenja za sve one koji u narednom periodu treba da iskoriste šansu, „kao što je ova kompanija i mnoge druge, a da u narednom periodu svi zajedno smognemo novu snagu i energiju i krenemo zajedno da koristimo izdašne evropske fondove koji su dostupni Crnoj Gori, a koje možemo da realizujemo, nadam se, i kroz brzi početak velikog IPARD programa podrške poljoprivredi“.
MPRRMPRR
Gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović izrazio je zadovoljstvo i ovom posjetom potpredsjendika Vlade, posebno, kako je kazao, što su danas u posjeti jednoj uspješnoj cetinjskoj komapaniji koja je primjer i tradicije i kvaliteta, ali i primjer da od malog porodičnog biznisa možemo doći do vrhunskih rezultata. Bogdanovića raduje i podatak o broju korisnika podrške sa Cetinja, jer to znači rast i unapređenje proizvodnje, ali i broja novih radnih mjesta. On je je izrazio i nadu da se i u narednom periodu, uz projekte Ministarstva poljoprivrede i paket podsticajnih mjera Prijestonice može doći i do boljih rezultata, kroz nove preduzetničke inicijative preduzeća sa Cetinja.

Šef Sektora za implementaciju projekata u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Herman Spic (Hermann Spicz) izrazio je zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje jednoj od završenih investivcija kao i značajnim brojem proizvođača koji su na nivou Crne Gore iskoristili podršku EU kroz IPARD like 2 projekat. “Drago mi je što vidim konkretne rezultate projekta u dijelu poboljšanja standarda, prvenstveno vezanih za bezbjednost hrane. Siguran sam da je tako u ostalim projektima koji su podržani”, kazao je Spic. On je posebno naglasio da su standardi bezbjednosti u proizvodnji hrane ključni za približavanje EU standardima i tom zahtjevnom tržištu. Projekti podrške, kakav je IPARD like 2, su, kako je istakao, upravo najbolji I najlakši način da se to postigne. “Ohrabrujemo i ostale proizvođače da krenu putem kompanije sa Cetinja, jer će im finansijska podrška i procedura realizacije projekta pomoći da usaglase stabadarde i budu spremni za izvoz na evropsko tržište. U svakom slučaju, imaju šansu da povećaju kapacitete i konkuretnost”, poručio je Spic.











PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?