Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Marković u Mojkovcu: Aktivnosti Vlade i lokalne samouprave već daju rezultate u Sjevernom regionu

Objavljeno: 06.09.2017. 00:05 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
Predsjednik Vlade Duško Marković položio je danas u Mojkovcu kamen-temeljac za izgradnju zgrade za socijalno ugrožene porodice, obišao fabriku naoružanja i vojne opreme „Tara Aerospace and Defence Products AD Mojkovac“, put koji se probija na relaciji Vragodo – Vrioca – Žarski katun, radove na rekonstrukciji vodovoda u Podbišću kao i gradsko parkiralište i osnovnu školu „Milovan Rakočević“ u Lepencu koji se obnavljaju donacijom NR Kine.

Premijer je ocijenio na kraju posjete rekao da već vidi da napori Vlade i lokalne samouprave daju rezultate i da je cilj ove posjete u okviru Vladine agende pokretanja aktivnosti u Sjevernom regionu kako bi nesporni resursi ovog regiona bili valorizovani i kako bi time bio podignut standard života i ekonomija Crne Gore.

„Vidio sam danas u Mojkovcu da i zajednički višegodišnji napori Vlade i lokalne samouprave već daju rezultate i siguran sam da ćemo u ovoj godini i u godinama koje dolaze i u Mojkovcu imati realizaciju razvojne politike Vlade“ – rekao je premijer Marković novinarima na kraju posjete. Predsjednik Vlade je podsjetio da je jutros na sastanaku sa rukovodstvom Opštine zatražio od rukovodstva Mojkovca konkretno djelovanje u saradnji sa Vladom na razvojnim projektima. Premijer je tom prilikom posebno istakao otvaranje biznis zone i hotela.
Predsjednik Marković je izrazio zadovoljstvo svim lokacijama koje je danas posjetio izrazivši uvjerenje da svi ti projekti doprinose razvoju Sjevernog regiona.

Tara Aerospace and Defence Products AD Mojkovac

Fabrika Tara Aerospace and Defence Products AD Mojkovac proizvodi različite vrste piropatrona i pirotehničkih punjenja i raketni motori koji se koriste u svrhu spašavanja pilota i posade, odnosno aktivacije izbacivog pilotskog sjedišta na letjelicima i ruske i zapadne proizvodnje; infracrvene i antiradarske mamce; signalne patrone; upaljače za minobacačku municiju kao i pištolj TM9 i pušku TM4 za koje već izražavaju interesovanje van Crne Gore.

Fabrika posjeduje NATO sertifikate.
 
 

Probijanje puta Mojkovac – Vragodo – Vrioca – Žarski katun

Sredstva su predviđena kapitalnim budžetom Direkcije javnih radova. Radovi na putu dugom 8,5 km (prva faza – 2 km) počeli su 14. avgusta 2017. Radove izvodi kompanija Fidija.
  


Zgrada za socijalno ugrožene porodice

Sredstva su opredjeljenja izdvojena 30. decembra 2016. godine.
    
  
Gradski parking rekonstruiše se donacijom NR Kine. Površina je 1.600 m2.
 


Škola „Milovan Rakočević“
 
Školu „Milovan Rakočević“ u Lepencu pohađa 50 učenika. Na školi staroj 36 godina krov je zamijenjen donacijom NR Kine Mojkovcu u visini od 150.000 eura, od čega je rekonstrukcija krova iznosila 30.000 eura.
  

   
Rekonstrukcija vodovoda u Podbišću
 
Rekonstrukcijom se rješava problem vodosnabdijevanja 61. domaćinstva. Vrijednost radova je 75.000 eura.
                                                                
  
           
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
 
Mojkovac definitivno ima dobru perspektivu i zbog toga Vlada će uraditi sve da ta perspektiva bude pretvorena u realnost

Sumirajući utiske posjete Mojkovcu, predsjednik Marković je izjavio da je ukupna Vladina agenda „Usmjerena na to da na sjeveru pokrenemo brojne aktivnosti u saradnji Vlade i lokalnih zajednica kako bi nesporne resurse sjevera otvorili i valorizovali i na sjeveru konačno počeli da stvaramo uslove da ljudi ostaju i da kvalitetnije žive i da stvaramo novu vrijednost i na taj način poboljšavamo ukupno stanje u državi odnosno podižemo našu ekonomiju.“

Govoreći o radovima na putu ka novom skijalištu na Bjelasici, na Žarskom katunu, premijer je izjavio: „Impresioniran sam, zaista, onim što će ta investicija u infrastrukturu omogućiti Mojkovcu i sveukupnom razvoju. Taj put će pripadati regionalnom putu za to buduće skijalište i sasvim sam siguran da posle 50 godina priče o tome da mojkovačku stranu Bjelasice treba otvoriti i za zimski i za ljetnji turizam konačno pretvaramo u konkretne akcije i da će one dati priliku mnogim građanima u Mojkovcu da unaprijede svoja poljoprivredna gazdinstva, da se okrenu turizmu kombinacijom turizma i poljoprivrede, a vjerujem da ćemo dobiti i kvalitetne investiture koji će možda pronaći svoj interes u nekim sektorima realne ekonomije.“

Pojašnjavajući razvojne planove za prostor bivšeg jalovišta, predsjednik je rekao: „Ulazimo u završnu fazu realizacije projekta gdje će čitav ovaj prostor biti pretvoren u jednu rekreativnu sportsku zonu koja će građanima Mojkovca omogućiti veći komfor života na ovom prostoru, a naravno stvoriti pretpotavke za neke djelatnosti koje će omogućiti nova radna mjesta. Vjerujem na ovom prostoru da ćemo imati nove objekte koji će omogućiti ili će biti osnova ili podrška potencijalima koje nudi Tara, potencijalima koje nudi Bjelasica ili Sinjajevina, posebno kad je u pitanju planinski turizam i naravno neke druge djelatnosti.“

Po mišljenju predsjednika Markovića, ključna stvar je da se u idućoj godini uredi biznis zona - „Da ona nije samo prostor koji je proglašen biznis zonom, a ne nudi nikakve preduslove za one koji žele da se bave biznisom, da Vlada i Opština urede tu biznis zonu, da obezbijede sveukupnu infrastrukturu ... kako bi investitori koji žele da pokreću neki biznis i otvaraju nova radna mjesta imali za to uslove. I zbog toga vjerujem da Mojkovac definitivno ima dobru perspektivu i zbog toga Vlada će uraditi sve da ta perspektiva bude pretvorena u realnost.

Marković: Predsjednik Vlade i ministri treba da budu tamo gdje se odvija život

U odgovoru na novinarsko pitanje je li indikativno to što se njegova posjeta Mojkovcu, kao i potpredsjednika Simovića Cetinju, realizuju u opštinama u kojima se na jesen održavaju izbori, Marković je ocijenio da predsjednik Vlade, potpredsjednik i resorni ministri treba da budu tamo gdje se odvija život i tamo gdje treba pokretati investicije i tražii prilike za nova radna mjesta.
 
„To je posao Vlade, nije posao Vlade biti u kabinetu. .... Ali ovdje smo da uradimo nešto i da se dogovorimo šta treba uraditi za veći kvalitet života na ovom području. To je jedna stvar – to je naša politika, to je naše opredeljenje. Drugo, nije mi poznato da su raspisani izbori,“ naglasio je premijer, podsjetivši da izbore raspisuje Predsjednik države, i da se tek kada budu raspisani ulazi u zonu određenih zakonskih ograničenja.
 
Na opasku novinara o primjedbama iz nekih NVO da se radi zloupotrebi, premijer je dodatno pojasnio: „Vlada mora da bude u kontaktu sa građanima, Vlada mora da bude u kontaktu sa rukovodstvom opština. Vlada mora da uradi sve da se resursi koje imamo valorizuju i da se pretvore u opšte dobro. A da sjedimo u kancelariji rekli bi da ne izalzim i da ne idem na teren, onda bi pitali zašto sjedite u kancelariji, a ne idete na teren?“

Vlada će obezbijediti troškove za studente Visoke medicinske škole iz Berana
   
Komentarišući status Visoke medicinske škole iz Berana i potrebe studenata koje iz njega proizilaze, premijer je ponovio poznate stavove:
  
„Vlada je donijela odluku, odnosno Vlada je opredijelila da sjedište Visoke medicinske škole bude u Beranama, Upravni odbor Univerziteta je to potvrdio i sada je stvar organizacije Medicinskog fakulteta kako da organizuje nastavu. Vlada se neće baviti tim, niti nam to pripada. Ali ono što sam rekao i što je Vlada preuzela obavezu za studente koji budu i za vrijeme koje budu provodili u Podgorici za obuku koja je neophodna u Kliničko bolničkom centru će imati obezbijeđene troškove...Studenti će imati svaku vrstu naknade i to ih neće opteretiti u svom školovanju, kada drugi to ne razumiju, kada drugi ne razumiju šta je državna politika i šta je državni interes i kako se treba realno odnositi pema potrebama jednog regiona koji je važan za Crnu Goru i njenu ekonomiju, i ne samo za to, jer mi ne žalimo da se sa sjevera odlazi. Ova Vlada želi da se na sjeveru ostane.“

Vlada ne razmišlja o izmjeni Zakona o izboru Vrhovnog državnog i Specijalnog tužioca

Na pitanje o medijskim spekulacijama izmjenama zakona o izboru Vrhovnog državnog i Specijalnog tužioca po navodnim preporukama Venecijanske komisije, predsjednik Marković je rekao da se u Vladi o tome i ne razmišlja, te da takve preporuke ne postoje i dodao:

„Dakle, to nije preporuka Venecijanske komisije. To je potreba pojedinih političara ili stranaka da naprave smetnju na političkoj i pravnoj sceni. Dakle, imamo dobar zakon, kao što vidite primjena tih zakona daje rezultate. Danas imamo Tužilaštvo koje je mnogo efikasnije i odgovornije. Danas imamo Specijalno tužilaštvo koje ima jasne odgovore na svaku prijetnju u Crnoj Gori i u ovom trenutku Vlada o tome ne razmišlja.“


 
    
Youtube link: https://youtu.be/WA5ltL_BL2E
   
 
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?