Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović na Njegušima postavio kamen temeljac za trg i pijacu

Objavljeno: 06.09.2017. 00:00 Autor: MPRR
Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede mr Milutin Simović danas je, nakon obilaska cetinjske kompanije “Gornič”, posjetio Njeguše gdje je zajedno sa gradonačelnikom Prijestonice Aleksandrom Bogdanovićem, postavljanjem kamena temeljca, ozvaničio početak radova na izgradnji novog trga i pijace.

Projekat vrijedan pola miliona eura, kako je planirano, biće realizovan za tri mjeseca, a uz brojne druge aktuelne infrastrukturne projekte treba da doprinese valorizaciji turističkih, poljoprivrednih i drugih potencijala Njeguša, Katunske nahije i Cetinja.
MPRR
“Zadovoljstvo je bilo danas bilo posjetiti Cetinje i Njeguše. Njeguši su naša vječita inspiracija i naša obaveza i odgovornost, i kao kulturno istorijski centar Crne Gore, kao duhovni centar, kao državotvorno jezgro Crne Gore, i zbog toga smo danas opet na Njegušima. Da ovom kraju i Cetinju podarimo i zajednički realizujemo, sa nivoa Vlade i lokalne samouprave, još jedan vrijedan projekat” kazao je Simović, precizirajući da se projekat finansira iz kapitalnog budžeta Vlade u iznosu od 280 hljada eura, a ostatak će obezbijediti lokalna samouprava, uz participaciju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Govoreći o značaju budućeg trga i pijace, Simović je podsjetio da se na Njegušima već 14 godina organizuje tradicionalna manifestacija “Njeguška trpeza”, te da ga raduje što će naredna biti održana u novom ambijentu. “Tradicionalna i prepoznatljiva njeguška trpeza koja je bila uvijek simbol tradicionalnog, cetinjskog i ukupnog crnogorskog gostoprimstva, koja je bila simbol najvrijednijeg što se proizvodi u našoj autohtonoj pljoprivredi, biće predstavljena u novom ambijentu, sa svim elementima koji podrazumijevaju da ovdje na Njegušima treba dočekati sve veći broj turista”, kazao je Simović. U tom pravcu, kao veliko ohrabrenje, naglasio je podatak o ovogodišnjem rastu od 20 odsto broja posjetilaca na Cetinju.

“Siguran sam da će trg biti mjesto okupljanja, novih i pozitivnih energija, da će biti mjesto okupljanja dobronamjernika, vrijednih preduzetnika, i svih koji dolaze na Njeguše da nadahnu svoju dušu, da nauče dio crnogorske istorije, i da odu sa najljepšim uspomenama. U ime svega toga i zbog toga, Vlada Crne Gore realizuje vrijedne projekte ovdje na Cetinju i Njegušima”, kazao je Simović navodeći projekat nove saobraćajnice od Cetinja prema Njegušima (vrijedan 9,6 miliona eura, planiranu realizaciju putnog pravca od Krstca prema Ivanovim Koritima (vrijednog 4 miliona eura) “I druge projekte na području Katunske nahije koja svojim ukupnim ambijentom, svojom surovošću katuunskog kamenog mora ipak daje osnov da se kao rezultat preduzetničkih inicijativa, uz podršku Vlade, mogu obezbjeđivati novi kvalitet života na ovim prostorima. Zato istrajavamo na ovim i ostalim projektima, sigurni da ćemo brzo ubirati njihove efekte. A ključni efekti za nas treba da budu novi kvalitet života, nova radna mjesta, nova turistčka ponuda i novi turisti, kao i ukupan rast ekonomije, i Cetinja i cijele Crne Gore”, poručio je Simović sa Njeguša.
MPRRMPRR
Prema riječima gradonačelnika Prijestonice, izgradnja novog trga i pijace valorizovaće izdašne potencijale koje Njeguši, kako je kazao, imaju i zaslužuju. Bogdanović je naveo da projekat podrauzumijeva rekonstrukciju podzemnih instalacija, urbani mobilijar, javnu rasvjetu, sve što je neophodno da Njeguši postanu konkuretan turistički lokalitet.

On je dodao da će savremen i ambijentalno uklopljen ambijent pijace biti prostor okupljanja, ne samo turista, već i mjesto distribuiranja autentičnih proizvoda Njeguša i podstrek za razvoj lokalnog biznisa, i valorizaciju ukupnih potencijala Njeguša. Gradonačelnik Prijestonice tom prilikom podsjetio je na sve ostale infrastrukturne projekte koji se realizuju u cilju poboljšanja uslova za razvoj turizma, poljoprivrede i kvaliteta života stanovnika ovog kraja.

Posebno zadovoljstvo početkom radova na trgu izrazili su mještani, u čije ime je predsjednik MZ Njeguši Dragan Čavor zahvalio Vladi i lokalnoj samoupravi na podršci i razumijevanju za potrebe ovog kraja.

Potpredsjendik Vlade i gradonačelnik Prijestonice su danas obišli i radove na izgradnji turističkog eko kompleksa visoke kategorije u mjestu Krstac, koji je rezultat preduzetničke inicijative zasnovane na potencijalima ovog kraja. Riječ je o investiciji od 5 miliona eura koji će zaposliti 50 radnika.






PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?