Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Premijer Marković na Executive Forumu Erste Grupe: Ekonomski rezultati ohrabruju, unapređenje investicionog ambijenta u fokusu Vlade

Objavljeno: 09.09.2017. 17:01 Autor: Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je u subotu predstavnicima biznis zajednice da je u fokusu ekonomske politike Vlade Crne Gore jačanje političke i makroekonomske stabilnosti uz podizanje nivoa konkurentnosti ekonomije i da će Vlada i u narednom periodu intenzivno raditi na daljem unapređenju investicionog ambijenta i eliminisanju biznis barijera za investitore.

„U fokusu ekonomske politike Vlade Crne Gore (je) jačanje političke i makroekonomske stabilnosti, uz obavezno podizanje nivoa konkurentnosti ekonomije, kako bi crnogorski dohodak per capita brže dostizao onaj koji se ostvaruje u EU. Kada govorim o makroekonomskoj stabilnosti, prvenstveno mislim na fiskalnu i finansijsku stabilnost. Jačanje fiskalne stabilnosti bazirano je na sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije koje je usvojila Vlada Crne Gore u okviru srednjoročne Fiskalne strategije. ... Vlada Crne Gore će i u narednom periodu intezivno raditi na daljem unapređenju investicionog ambijenta i eliminisanju biznis barijera za investitore. Tome će posebno doprinijeti pregovarački proces za članstvo u EU, kao i jače ekonomsko povezivanje u regionu Zapadnog Balkana, kako bismo imali što više investitora poput Erste grupe. i to ne samo u finansijskom sektoru, turizmu, telekomunikacijama i ostalim uslužnim djelatnosti, već i u poljoprivredi, energetici i industriji, kao oblastima u kojima se u Crnoj Gori mogu uspješno realizovati investicioni poduhvati praćeni adekvatnom finansijskom podrškom u konkurentnom poslovnom ambijentu“ – rekao je premijer Duško Marković u hotelu „Regent“ u Porto Montenegru učesnicima godišnjeg Executive foruma koji organizuje Erste Grupa, prvi put u Crnoj Gori.

„Realizacijom jednog od dva ključna vanjskopolitička prioriteta – članstvom u Sjevernoatlantskoj alijansi, Crna Gora je poslala nedvosmislenu poruku da je svoju budućnost vezala za tzv. zapadni sistem vrijednosti, koji želi da dijeli sa najrazvijenijim državama današnjeg svijeta. Na dobrom smo putu da u doglednoj budućnosti ostvarimo i naš drugi cilj – članstvo u Evropskoj uniji, sa izvjesnim pozitivnim ishodom u narednih četiri do pet godina. Nema nikakve dileme oko toga da će Crna Gora biti prva naredna članica EU“ – rekao je predsjednik Vlade.

Govoreći o rezultatima dosadašnje politike premijer Marković je ocijenio da su direktne investicije iz inostranstva refleksija investicionog ambijenta Crne Gore i da predstavljaju osnov za snažniji rast naše ekonomije.

„Neto priliv stranih direktnih investicija u Crnu Goru je u periodu od obnove nezavisnosti države 2006. godine, činio oko 19% bruto domaćeg proizvoda prosječno godišnje, dok je po glavi stanovnika među najvišima u Evropi. Ovaj priliv investicija je u istom periodu, doprinio proširenju prozvodne i izvozne baze ekonomije, i prosječnom godišnjem realnom ekonomskom rastu od oko 3,23% godišnje. Trend snažnog neto priliva stranih direktnih investicija je nastavljen i u prvoj polovini 2017. godine i karakteriše ga povećanje za 33,6% u odnosu na uporedni period prethodne godine. Pri tome je ukupna investiciona potrošnja u zemlji u prvoj polovini 2017. godine doprinijela ostvarenju realnog ekonomskog rasta od preko 4%, što je iznad prvobitne projekcije Vlade“ – rekao je premijer Duško Marković na godišnjem skupu Erste grupe.

Predsjednik Marković je predstavio dosadašnje rezultati fiskalne politike Vlade u 2017. godini rekavši da oni ohrabruju, da su ukupni prihodi budžeta za prvih osam mjeseci iznosili 977,2 miliona eura, što je za 2,8 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok su ostvareni rashodi ispod plana zaključivši da do kraja godine očekujemo potpuno ostvarenje projektovanih rezultata fiskalne politike koji treba da doprinesu i poboljšanju kreditnog rejtinga zemlje i daljem unapređenju ukupnog investicionog ambijenta.

„I nakon donošenja mjera fiskalne konsolidacije, koje naravno nigdje nijesu popularne, ali su usmjerene na jačanje makroekonomske stabilnosti, Crna Gora i dalje ima konkurentan poreski ambijent sa jednom od najnižih stopa poreza na dobit pravnih lica u Evropi, koja iznosi 9%. Takođe, i stopa poreza na dohodak fizičkih lica je konkurentna i iznosi 9% i 11%. Opšta stopa PDV-a, koja će od januara 2018.godine iznositi 21% i dalje je među nižima u Evropi. Istovremeno, Crnu Goru karakteriše i postojanje poreskih izuzeća ili olakšica, kao važnih podsticaja za investitore. Tako će se, u cilju podsticanja turizma, kao jedne od ključnih razvojnih grana, od 2018. godine za usluge u hotelima sa 4 i više zvjezdica na Sjeveru i 5 zvjezdica u ostalim djelovima Crne Gore, primjenjivati niža stopa PDV-a od 7% – umjesto dosadašnjih 19%. Prije tri godine, uvedene su fiskalne preferencije za investicije u sektore visokog turizma, prehrambene industrije, kapitalnih investicija i energetike. Ovi podsticaji podrazumijevaju pravo oslobođenja od plaćanja PDV-a, carine, komunalija, naknada i taksi, kako bi se ekonomski resursi valorizovali na najbolji način“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Predsjednik Marković je ocijeno da ubrzanija realizacija pojedinih investicionih projekata i dinamika i kvalitet strukturnih promjena u našoj ekonomiji, u velikoj mjeri zavise od kapaciteta i spremnosti bankarskog sektora za pravovremenu i adekvatnu podršku dobrih razvojnih ideja.

Predsjednik Vlade je, obraćajući se skupu koji svake godine okuplja visoke zvaničnike, istaknute predstavnike biznis zajednice, uticajne pojedince i eksperte, rekao da poziv da govori na tom važnom skupu, centralnom godišnjem događaju Erste grupe, vidi kao još jedan pokazatelj prepoznavanja napretka Crne Gore i njenog rastućeg ugleda u međunarodnoj političkoj, ekonomskoj i finansijskoj javnosti.

Izlaganje predsjednika Vlade Duška Markovića na Izvršnom forumu Erste grupe možete preuzeti ovdje.




  

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?